Hanuka első napján az Egyesült Államok izraeli nagykövete hanukai üzenetet tett ki a Twitterre.

David Friedman ezt írta: „Több, mint 2000 éve zsidó hazafiak (a makabeusok) elfoglalták Jeruzsálemet, megtisztították a Szentélyt és újraszentelték azt a zsidó istenszolgálat házaként. Az ENSZ nem szavazhat le a tényeket: Jeruzsálem Izrael ősi és modern fővárosa. Boldog hanukát ebből az áldott városból!”

Írország külügyminisztere, Simon Coveney válaszként a következőket tweetelte: „Önök egy új békekezdeményezésen dolgoznak, mellyel kapcsolatban mindannyian azt reméljük, hogy jogszerű, kiegyensúlyozott és sikeres lesz. Azonban az ehhez hasonló megjegyzéseket provokatívnak és előítéletesnek tartjuk. Egyáltalán nem segítenek abban, hogy megteremtsük a kompromisszumhoz szükséges környezetet.”

Simon Coveney

Mindeközben az izraeli miniszterelnök, Benjámin Netánjáhu is elküldte hanukai üzenetét, melyben az állt, hogy az ünnep „a makabeusoknak a szeleukida görögök felett több mint 2000 éve aratott, hatalmas győzelmét ünnepli. Ezzel a hősi háborúval, melyben a kevesek álltak ki a sokak ellen, Jehuda Makabi és testvérei biztosították a zsidóság jövőjét – a zsidó nép túlélését. Ezért ünnepeljük mi itt, Izraelben és a világon mindenütt ezt a nagyszerű győzelmet, a felszabadítás e nagyszerű háborúját.”

Az Egyesült Államok izraeli nagykövete, David Friedman

Coveney egyébként az elmúlt héten is bekerült a hírekbe, amikor ellenezte annak a törvényjavaslatnak a beiktatását, melyet saját országának szenátusa terjesztett be néhány nappal korábban, és mely az izraeli „telepek” termékeinek bevitelét tiltaná meg. A külügyminiszter szerint ez a lépés jogilag nem biztos, hogy megállná a helyét. Emellett azonban azt is rögtön kijelentette, hogy „A palesztinoknak és a Palesztin Nemzeti Hatóságnak erős támogatói vannak mindkét Házban, és én egy vagyok közülük.” Hozzátette: az ír kormány továbbra is „védi a palesztinokat, és támogatja az Izrael és a palesztinok számára is fenntartható kétállami megoldást.”

 

zsido.com

 

Forrás: algemeiner