Akaratán kívül szentesíti a líbiai zsidók kifosztását egy amerikai döntés.

Líbiában kétezer éven át éltek zsidók, akiket a XX. században módszeresen elüldöztek az észak-afrikai országból. Saját vagyonuk jelentős része és gazdag kulturális örökségük ott maradt. Napjainkban már nincsenek zsidók az országban és a hátrahagyott örökségük kimenekítése is lehetetlenné válhat.

Az Egyesült Államok Külügyminisztériuma bejelentette, hogy aláírnak egy egyetértési nyilatkozatot, ami korlátozásokat vezet be a Líbiából származó régészeti leletek behozatalára. 1911 előttről származó tárgyakat nem lehet ezentúl Líbiából az Egyesült Államokba vinni. Az intézkedés célja az illegális kereskedelem megakadályozása. Ám az érthető döntésnek van egy nem szándékos következménye, amire zsidó szervezetek hívták fel a figyelmet. Nevezetesen az, hogy ezzel az amerikai kormány gyakorlatilag a líbiai kormány kezébe adja az ottani zsidó közösségtől elvett javakat.

A mostani megállapodás előzménye egy decemberi „vészhelyzeti korlátozás” volt, ami szintén konkrétan említi az iszlám, zsidó és keresztény tekercseket, kéziratokat. A memorandum felsorol zsidó rituális tárgyakat, sírköveket és könyveket is. Az egyik térségbeli zsidó szervezet társalapítója, Gina Waldman közleményben hívta fel a figyelmet a megállapodás által kiváltott helyzetre – írja a timesofisrael.com. Waldman családját 1967-ben üldözték el Líbiából, ő mindössze egy bőrönddel hagyta el szülőföldjét.

Közleményében hangsúlyozza: a megállapodás legalizálja a történteket és törvényes védelmet nyújt erre a bűncselekményre, ez egy „felhatalmazás a lopásra”. Az amerikai külügy nem kommentálta a felhívást, hivatalos közleményük szerint a korlátozások célja az illegális régészeti leletek globális piacának korlátozása. Az Egyesült Államok hasonló megállapodást kötött 17 országgal, köztük Egyiptommal is, ezek pedig az UNESCO 1970-es egyezményére hivatkoznak, ami lehetővé teszi a korlátozásokat, ha egy ország kulturális örökségét veszély fenyegeti.

Gina Waldman a helyzet abszurditásának érzékeltetésére azt a kérdést tette fel: ha egy nácik által zsákmányolt Tórát vagy más vallási tárgyat találnak az Egyesült Államokban, akkor azt az örökösök helyett a német kormánynak szolgáltatják vissza?

zsido.com

Kép: timesofisrael.com