2019-ben 30 millió euró jutott e célra.

A tavalyi évben az Európai Unió összesen 30.1 millió eurót (11 milliárd Ft) osztott szét 32 palesztin csoport között. Az izraeli szervezetek közül csak kilencet tartott érdemesnek a támogatásra, 3.3 millió euró értékben. A civil szervezeteket vizsgáló NGO Monitor kimutatása szerint számos kedvezményezett palesztin szervezet terrorcsoportokkal áll szoros kapcsolatban, annak ellenére, hogy az EU támogatási feltételei ezt elméletben nem teszik lehetővé.

“A kimutatásainkból jól látszik, hogy milyen alapvető problémák merülnek fel, amikor az EU a támogatásra méltó civil szervezetekről dönt, illetve amikor a támogatott civil szervezetek összeállítják a projektjeiket. E szervezetek némelyike nemzetközileg terrorszervezetnek nyilvánított csoportokkal áll kapcsolatban. Jó példa erre egy olyan civil szervezet vezető tisztségviselője, aki kapcsolatba hozható a 17 éves izraeli lány, Rina Snerb meggyilkolásával” – mondta az NGO Monitor alelnöke, Olga Deutsch.

Rinával egy kirándulóhelyen elhelyezett bomba végzett, melyet a Népi Front Palesztina Felszabadításáért (PFLP) terrorszervezet tagjai helyeztek el. A felmérés szerint e csoporttal még további három támogatott civil szervezet is szoros kapcsolatot ápol. Ezek a szervezetek összesen 5.8 millió euróval gazdagodtak idén az EU jóvoltából, 2011 és 2018 között pedig összesen 31.2 millió eurót kaptak.

A támogatott civil szervezetek egy része antiszemita propagandát terjeszt, radikalizálja a palesztin fiatalokat, a normalizáció és a békefolyamat ellen uszít az iskolákban, továbbá összeesküvés-elméleteket népszerűsít. A felmérésből az is kiderül, hogy az EU 5.6 millió euróval támogatott hét olyan pályázatot, melyek beküldői antiszemita és terrorizmust dicsőítő szervezetek voltak. E szervezetek egyébként általában olyan, jól csengő neveket használnak, mint a “Jeruzsálemi Alkalmazott Kutatási Intézet” vagy “Földkutatási Központ”.

A támogatott “emberi jogi” projektek közül több igen erősen átpolitizált témát adott meg, mint például a “palesztin identitás megőrzése Kelet-Jeruzsálemben” vagy az “iszlám és keresztény vallási és kulturális örökség védelme az izraeli törvényszegések és fenyegetések ellen”. Ezek a programok összesen 11.8 millió euró támogatásra voltak érdemesek. További három szervezet egymillió eurót kapott azért, hogy “közvetlenül befolyásolja az izraeli demokráciát nyilvános kampányok, lobbitevékenység és jogi beavatkozás által”.

Az NGO Monitor jelentése szerint a 2019-ben jóváhagyott támogatások 36 hónapon keresztül futnak, tehát 2020 októberében még érvényben vannak.

Várhelyi Olivér, az Európai Unió bővítési biztosa a közelmúltban ígéretet tett arra, hogy kivizsgálja az EU támogatások és a palesztin terrorszervezetek közötti kapcsolatot. “Az Európai Unió nem finanszírozhatja a terrorizmust. Ameddig léteznek uniós pályázatok, ez nem történhet meg. Az ilyesmi elfogadhatatlan, ha pedig mégis megtörténik, akkor meg kell tenni a megfelelő lépéseket. Saját magam fogom ellenőrizni, hogy ez bizonyosan így legyen” – jelentette ki Várhelyi idén májusban.

Tavaly júniusban az Európa Parlament képviselőinek egy csoportja már követelte, hogy átfogó vizsgálat tárja fel az európai adófizetők pénzének útját a különböző palesztin terrorszervezetekhez. Az EU évente több százmillió euróval támogatja a Palesztin Hatóságot, melyből ötvenmillió euró a Palesztin Felszabadítási Szervezethez (PFSZ) kerül, onnan pedig olyan terrorszervezetekhez, mint például az Al-Aksza Mártírjai, mely számos gyilkos merényletet hajtott végre Izraelben.

zsido.com

Forrás: JPost