A járványellenes intézkedések ellenére megtartott esküvő szervezőit nem vonták felelősségre.

Izraelben szigorúan tilos tömegrendezvényeket tartani, ám számos hászid közösségben ennek ellenére népes esküvőket rendeznek, ahol általában az egyéb járványügyi szabályokat (maszkviselés, távolságtartás) sem tartják be. Korábban a belzi rebbe unokájának több ezer fő részvételével megtartott esküvője kavarta fel a kedélyeket, most pedig a Toldot Ávráhám Jicchák közösség szellemi vezetőjének unokáját akarták tömegek látni az esküvő sátor alatt.

Ez utóbbi rendezvényre a Jeruzsálemtől délre, Gus Ecionban fekvő háredi városban, Bétár Ilitben került sor. A helyzetet súlyosbítja, hogy ezen a településen él arányaiban a legtöbb koronafertőzött. Amíg Tel-Avivban a lakosság 4%-át támadta meg a vírus, addig a hatvanezer lakosú Bétár Ilitben 29%-ot.

A szertartás megkezdése után nem sokkal természetesen kiszállt a rendőrség, hogy az előírásoknak megfelelően feloszlassa a tömeget és megbírságolja a szervezőket. A várt intézkedés azonban elmaradt, és a történet egészen más fordulatot vett. Az elsőként kiérkező járőröket be sem engedték a rendezvényterembe, ezért erősítést hívtak. Az erősítéssel magas rangú tisztek is érkeztek, akik megpróbálták a szervezőket rávenni arra, hogy önként vessenek véget az ünneplésnek és küldjék haza az embereket. Próbálkozásuk nem járt sikerrel, a mulatság zavartalanul folyt tovább. Néhány tiszt ekkor személyesen a rebbéhez, Smuél Jáákov Kohn rabbihoz fordult, ám ő sem teljesítette kérésüket, ellenben megáldotta a rendőröket, akik meghatódva fogadták a rebbe áldását. Ennek fényében nem csoda, hogy végül senkit sem bírságoltak meg, csupán az erősítő berendezést távolították el.

A közösség tagjainak magatartása egyébként nem meglepő: a magyarországi gyökerekkel rendelkező hászid udvar a vallásos anticionista mozgalom egyik erős bástyája. Tagjai nem ismerik el Izrael Állam fennhatóságát, nem hajlandóak semmilyen együttműködésre az állami szervekkel és semmilyen állami támogatást sem fogadnak el.

A történtek miatt többen tettek panaszt a rendőrségen, ahol gyors vizsgálatot követően Kobi Sábtáj megbízott országos rendőrparancsnok felmentette a munkavégzés alól a bírságolás helyett az áldást választó tiszteket.

zsido.com

Forrás: vosizneias