Az ENSZ távozó főtitkára a napokban elismerte: a világszervezet elfogult a zsidó állammal szemben. Igaza van. Itt egy újabb példa.

A júdeai, somroni és gázai palesztin iskolákban használt tankönyvekben tagadják Izrael létét, delegitimálják a zsidó államot, és azt tanítják a gyerekeknek, hogy a zsidóságnak történelmileg nincsen köze a mai Izrael területén található szent helyekhez – erre a következtetésre jutott az a vizsgálat, amelyet a Center for Near East Policy Research szakértői végeztek el. A palesztin önigazgatás területén használt tankönyvek szerint Izrael nem is létezik, hiszen semmilyen határok nem mutatják a térképeiken, a judaizmus szent helyeinek, így pl. a Siratófalnak pedig kizárólag a muszlimok számára van jelentősége, azokat a zsidók illegálisan igazgatják.

A kutatás érdekessége, hogy ezeket a tankönyveket a Palesztin Hatóság Oktatási Minisztériuma íratta ugyan, de az ENSZ Palesztin Menekülteket Segélyező Hivatala (UNRWA) által fenntartott iskolákban használják. A könyvekből 700 iskolában félmillió palesztin gyerek tanul.

Az egyik történelem könyvben például a cionizmust olyan “kolonialista mozgalomként” írják le, amit európai zsidók kifejezetten azzal a céllal hoztak létre, hogy elűzzék a palesztinokat a földjeikről. Az UNRWA tankönyvei meg sem említik a zsidóság évezredes vallási és történelmi kötődését Izrael földjéhez és Jeruzsálemhez, viszont jogos “lázadásként” írják le zsidók arabok általi 1929-es lemészárlását (a pogromoknak 130 halálos áldozatuk volt). Sőt, még a héber nyelv korabeli létét is tagadják: egy, a brit mandátum idejéből származó, három nyelvű bélyegről egyszerűen leszedték a héber nyelvű feliratot, és csak az arabot meg az angolt hagyták rajta. Ezek után az sem meglepő, hogy a mai Izrael települései kizárólag arab nyelven szerepelnek az ENSZ-iskolák térképein, Tel-Aviv például egyszerűen Tel al-Rabia néven szerepel rajtuk.

Nem új keletű problémáról van persze szó. Az amerikai sajtó évek óta beszámol erről a visszásságról. Legutóbb júliusban jelent meg, hogy az amerikai adófizetők 400 millió dollárjából terjesztik az Izrael-gyűlölő, antiszemita, nem mellesleg Amerika-ellenes tankönyveket az ENSZ iskoláiban (az Obama-adminisztráció egyébként megvédte a programot). De régóta köztudott (többek között a MEMRI és a Palestinian Media Watch bőséges dokumentációiból), hogy a palesztin iskolákban, médiában, internetes oldalakon szabályos agymosás éri az iskolásokat, napi szintű a történelemhamisítás, az elhallgatás, az intoleranciára nevelés és a nyílt gyűlöletkeltés. Maga Mahmúd Abbász palesztin elnök korábban elismerte a problémát, és meg is ígérte, hogy részt vesz egy közös amerikai-izraeli-palesztin projektben új tankönyvek megíratására, ez azonban a jelek szerint máig nem történt meg.

Nem szükséges a legújabb, 2334-es BT-határozatra emlékeztetni, hogy lássuk: a világszervezet intézményeinek, élén a Biztonsági Tanáccsal, folyamatosan, évtizedek óta gondja van a zsidó állammal. A tavaly év végi határozat leginkább csak feltette az i-re a pontot: az amerikai tartózkodás mellett elfogadott döntés kivétel nélkül minden 1967-ben meg-, illetve visszaszerzett területet “megszállt területként” értelmez, beleértve az akkor újraegyesített Jeruzsálem keleti részét, de még a Siratófalat is. Az ENSZ, pontosabban az UNESCO “műve” volt az is, hogy több döntésükkel elvitatták a jeruzsálemi óvárost a zsidóságtól, mondván, a “Templom-hegy nem kapcsolódik a  zsidó néphez és annak történelméhez.” Az UNESCO Világörökségi Bizottságának október végi határozata Izraelt már a jeruzsálemi óvárosban és annak környékén folytatott ásatások miatt is ostorozta.

Jól emlékszünk a hatnapos háború utáni, 1967-es elhíresült 242-es BT-határozatra, amelyre eddig is hivatkoztak Izrael “anticionista” rosszakarói, holott az még nem is egész Júdea és Somron, “csak” bizonyos területek feladását várta el Izraeltől, amely kezdettől nyitott volt egy nemzetközi rendezésre, ám kompromisszumos ajánlatait a palesztin vezetés rendre elutasította. Ugyancsak az ENSZ-nek köszönhette Izrael a Közgyűlés 1975-ös, arab és szovjet nyomásra keresztülvitt botrányos 3379-es határozatát, amely egyenlőségjelet tett Izrael nemzetállami eszméje, a cionizmus és a rasszizmus közé, és amely határozat egészen 1991-ig hatályban volt.

Munkatársunktól

Kép: Palesztin tankönyv, hiányzó Izraellel (fotó: algemeiner.com)