Izrael ellen 78, Észak-Korea ellen 9 ítélet. Úgy tűnik, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa szerint a világ összes országa közül Izraelben a legrosszabb az emberi jogok helyzete. Amerika a testület elhagyását tervezi az elfogult döntések miatt.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának az elmúlt héten Genfben tartott ülésével együtt a testület  ötször annyi határozatot fogadott el a zsidó állammal szemben, mint a világ összes többi országával kapcsolatban. Az Egyesült Államok bojkottálta az izraeli “jogsértések” megtárgyalását ezen a fórumon. Hírek szerint a napirendet úgy állították össze a Tanácsban, hogy évente háromszor mindenképpen megtárgyalják az Izrael által “elnyomott” palesztinok sorsát: a zsidó állam az egyetlen, amely ily módon állandó napirendi pont a világszervezet emberi jogi testületében.

Jelzésértékű, hogy a szervezet annak dacára is Izraelre fókuszált, hogy a döntéssel egy időben állapította meg az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosának hivatala, hogy a két éve tartó jemeni háborúban ezrével halnak meg civilek, főként a szaúdiak légicsapásai miatt, a Mianmarban élő rohingja muszlimok ellen elkövetett gyilkosságok, nemi erőszakcselekmények és kínzások miatt pedig nemzetközi tényfeltáró küldöttséget küld a térségbe a Tanács. Napokkal korábban az ENSZ vizsgálóbizottsága állapította meg, hogy a szíriai rezsim továbbra is vegyi fegyvereket vet be saját népe ellen.

Az amerikai külügyminisztérium élesen tiltakozott az Izraellel kapcsolatos döntések miatt, közleményük szerint a palesztinok emberi jogi helyzetét megvitató ENSZ-szervezet “hosszú ideje elfogult Izraellel szemben”. Ezért az Egyesült Államok az ENSZ-ben minden egyes alkalommal “ellene szavaz majd minden határozatnak, amely ezt a politikai célt helyezi előtérbe” – hangsúlyozta a State Department közleménye, erre bíztatva más országokat is. Most kedden Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet közölte: lezárult az a korszak, amikor országa a világszervezetben Izraelt bírálta.

A Fox News elemzője szerint a Tanács vezető szerepet játszik Izrael démonizálásában, többször ítélték el a zsidó államot bármely más országnál (78-szor), még a félmillió halálos áldozattal járó polgárháborús Szíriát is csak 29-szer marasztalták el, a munkalágereket fenntartó, a népét terrorizáló Észak-Koreát pedig csak kilencszer. Ezzel szemben a demokratikus Izrael jelenti számukra a fő problémát, főként annak “apartheid” jellege. Hiába tiltakozott Nikki Haley a kifejezés használata ellen, a vád kiirthatatlan az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában (és persze a Biztonsági Tanácsban, amely az UNESCO-val és az UNRWA-val együtt régóta szintén élen jár Izrael démonizálásában).

A Fox úgy tudja, a Tanács lényegében a BDS-mozgalom szekerét tolja, például szponzorálta egy feketelista összeállítását, amelyen az összes olyan cég neve szerepelt, amelyek mertek üzletet kötni a “megszállt területeken” működő izraeli településekkel. Múlt pénteken az amerikai megbízott közölte a testülettel, hogy Washington nem hajlandó információkat adni a listához, de ezeket az adatokat valószínűleg úgyis megkapják a palesztin küldöttségtől. Ironikus egyébként, hogy a Tanács tagjai lehetnek az olyan, emberi jogi szempontból kétséges államok, mint Kína, Kuba, Szaúd-Arábia vagy Katar, amelyek így igazi demokráciák felett ítélkezhetnek.

Bush elnök a Tanács létrehozásának idején, 2006-ban még nem volt hajlandó részt venni annak munkájában (a Tanács a rossz emlékű ENSZ Emberi Jogi Bizottság utóda). Az Egyesült Államok csak 2009 óta tagja a testületnek, de Rex Tillerson külügyminiszter még napokkal az ominózus genfi döntések előtt kijelentette, fontolgatják, hogy felmondják a tagságot a szervezetben. Amennyiben az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa nem foganatosít “érdemleges reformokat”, Washington többé nem vesz részt a munkájában – írta a külügyminiszter, hangsúlyozva: az új amerikai kormányzat változatlanul “erős és elvi kifogással él a tanácsban Izraellel kapcsolatosan tapasztalható elfogultság ellen”.

Előtte neves emberi jogi civil szervezetek maradásra kérték Washingtont, mondván, a tanács munkája “máris változóban van”, és az eddig Izraelre fordított, “aránytalanul nagy figyelem” immár inkább az emberi jogokat durván megsértő néhány államra, a “haramiaállamokra és terroristákra” irányul, valamint azokra a független vizsgálatokra, amelyek “az emberi jogokkal elkövetett komoly visszaéléseket” tártak fel, például Észak-Koreában, Iránban, Szíriában, az Iszlám Állam vagy a Boko Haram terrorszervezetek által uralt területeken.

 

Zsido.com, MTI

Kép: a genfi ENSZ-székház (fotó: Wikipedia)