A holokauszt idején készült, eddig nem látott fotókat és filmfelvételeket mutatnak be a Jad Vasemben. A jeruzsálemi megnyitón olyan túlélők is ott voltak, akiket azonosítottak a felvételeken.

A fényképeket és filmeket részben maguk a nácik, részben az üldözött zsidók, illetve a szövetséges csapatok készítették. Ebből mintegy 1500 fénykép és 13 film tekinthető meg, valamint eredeti újságrészletek, albumok, naplók és fényképezőgépek abból a korszákból – olvasható a jpost.com beszámolójában.

A gyűjteményben megtalálhatóak a nácik hivatásos fotósai által készített háromdimenziós és színes felvételek is. A Jad Vasem központ közleménye szerint a holokauszt megismerésére és elemzésére nagy hatással voltak a kollektív emlékezetbe bevésődött képek és filmek.

A kiállítás a fotók elkészültének körülményeire és a fotós világképére összpontosít. Míg a náci rezsim számára a fotó és a film a propaganda része volt, addig a zsidó fotográfusok arra használták ezeket az eszközöket, hogy megörökítsék a zsidók tragédiáját.

zsido.com

Kép: i24news.tv