Netanjahu: Trump bátor, helyes döntést hozott

Donald Trump amerikai elnök  tegnap bejelentette, hogy az Egyesült Államok kilép az iráni atomszerződésből, és aláírta azt a memorandumot, amellyel visszaállította az Irán elleni büntető intézkedéseket. 

A Fehér Házból élőben közvetített beszédében az amerikai elnök bírálta Irán politikáját, amely szerinte még akkor is veszélyes, ha a közel-keleti ország betartaná az egyezményben foglaltakat. Ugyanakkor Trump utalt Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök múlt hétfőn mondott beszédére, amelyben az izraeli politikus hírszerzési jelentésekre hivatkozva azzal vádolta meg Iránt, hogy hazudott és változatlanul atomfegyver kifejlesztésén munkálkodik.

Donald Trump azt mondta, ezek az információk megerősítik, hogy Irán atomfegyverek kifejlesztésére törekszik. Az elnök hangsúlyozta: az Iránnal kötött nukleáris megállapodásnak védelmeznie kellett volna az Egyesült Államokat és szövetségeseit, ehelyett azonban az egyezmény lehetővé tette, hogy Irán továbbra is uránt dúsíthasson. Ha életben maradna ez az egyezmény, akkor ez fegyverkezési versenyhez vezetne a Közel-Keleten – tette hozzá.  „Nincs megfelelő mechanizmus” annak ellenőrzésére, hogy Irán nem csapja-e be a megállapodást aláírókat – szögezte le Trump, hozzátéve, hogy a megállapodás egyébként sem kényszeríti Iránt arra, hogy felhagyjon destabilizáló tevékenységével és a terrorizmus támogatásával a térségben. Mint fogalmazott, Irán támogatja a terrorizmust – a Hezbollah libanoni, a Hamász palesztin mozgalmat, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózatot -, és destabilizálni próbálja a Közel-Keletet. Rámutatott, hogy az egyezmény aláírása óta jelentősen nőttek az iráni katonai kiadások, miközben az iszlám köztársaság gazdasága rosszul teljesít.

Az amerikai elnök diktatúrának nevezte az iráni rendszert, majd kifejtette, hogy az „alapjaiban hibás” egyezmény miatt az Egyesült Államok nem tudja megakadályozni, hogy Irán atombombára tegyen szert. Ezért az Egyesült Államok kivonul az egyezményből. 

A kilépéssel egy időben Washington visszaállítja a korábbi szankciókat Irán ellen, mégpedig – ahogyan Trump fogalmazott: – „a lehető legmagasabb szinten”. Az erőteljes szankciók azonnal életbe lépnek – közölte. A beszéd után aláírta azt a memorandumot, amely a büntető intézkedésekről rendelkezik. 

Az elnök leszögezte: valódi megoldást szeretne az iráni nukleáris fenyegetés megszüntetésére. Donald Trump szerint az iráni nép jobb kormányt érdemel a jelenleginél. Hangsúlyozta, hogy nyitott egy új megállapodás megkötésére, ha Irán készen áll majd erre. Amennyiben így lesz, az elhozhatja a békét – tette hozzá.

Az izraeli miniszterelnök szerint Donald Trump bátor és helyes döntést hozott az iráni nukleáris alku felmondásával. Izrael nagyra becsüli és támogatja az amerikai elnök – közölte Benjámin Netanjahu az izraeli tévécsatornákon élő adásban közvetített beszédében.

„Erőteljesen válaszolunk minden támadásra” – hangsúlyozta az izraeli miniszterelnök, aki közölte, hogy Irán dollár milliárdokat költött katonai céljaira Szíriában, Jemenben és más közel-keleti országokban. Netanjahu azt is kijelentette, hogy a 2015-ös nukleáris megállapodás pénzeket biztosított Iránnak, így lehetővé tette, hogy nukleáris bombák teljes arzenáljához elégséges uránt dúsítson. 

Mivel szokatlan iráni csapatmozgásokat észleltek Szíriában, az izraeli hadsereg az óvóhelyek megnyitására adott utasítást a Golán fennsíkon. Az izraeli hadsereg légvédelmi egységeket telepített az északi határvidékre a Háárec című újság értesülése szerint.

Az Európai Unió vezető országai nem támogatják Trump döntését. Az amerikai elnök lépését sajnálatosnak és aggodalmat keltőnek nevezte kedd este Londonban kiadott közös közleményében a brit miniszterelnök, a francia államfő és a német kancellár. A három vezető utalást tett arra, hogy nem kívánnak gazdasági szankciókat alkalmazni Irán ellen, és gyakorlatilag felszólították Washingtont, hogy tartózkodjék a megállapodás végrehajtását akadályozó lépésektől az iráni egyezményben továbbra is részes országokkal szemben.

A három európai hatalom továbbra is fenn akarja tartani az Iránnal kötött megállapodást, és folytatni kívánja az együttműködést az egyezményben maradó többi aláíró országgal – szögezi le London, Párizs és Berlin közös közleménye. A kommüniké szerint ebbe beletartozik az is, hogy biztosítani kell az iráni népnek azokat a gazdasági előnyöket, amelyek a nukleáris programról kötött megállapodáshoz kapcsolódnak.

A három vezető arra biztatta Iránt, hogy visszafogottan reagáljon az Egyesült Államok döntésére. A közlemény felhívja Teherán figyelmét arra, hogy változatlanul teljesítenie kell a megállapodásból eredő kötelezettségeit. A kommüniké szerint érdemben foglalkozni kell az iráni rakétafejlesztési program keltette aggodalmakkal, és a térségben – különösen Szíriában, Irakban és Jemenben – kifejtett iráni destabilizáló tevékenységekkel is.

Azt nem írták bele a nyilatkozatba, hogy ezt eddig miért nem tették meg.

MTI/zsido.com

 

 

Megszakítás