Jochánán Plesner, az Izraeli Demokrácia Intézet vezetője átnyújtotta Izrael állam elnökének a 2016-os Demokrácia Indexet. A közvéleménykutatás szerint csökkent az izraeliek közintézményekbe vetett bizalma, egyedül a hadsereg tartja magát.

A kutatásból kiderült, hogy a zsidók 86, az arabok 55%-a büszke izraeli állampolgárságára. Az izraeliek 60%-a szerint azoknak is jár a szólásszabadság, akik ellenzik az állam fennmaradását, de 52.5%-uk nem adna választójogot azoknak, akik nem ismerik el zsidó államként Izraelt. Sőt, a zsidók 71, az arabok 23%-a szerint az emberjogi szervezetek ártanak Izrael Államnak.

Az elnök szerint Izrael társadalmi struktúrája és politikai helyzete különleges. „Szembe kell néznünk a terrortámadásokkal, a nem demokratikus szomszéd államokkal, és ezek a demokráciánk számára kihívásokat jelentenek újra és újra. Hozzátette: „aggódom amiatt, hogy az állampolgárok bizalma csökken a kormány iránt. Ezért a vezetésnek önvizsgálatot kell tartania, és javítania ezen. Ha a közvélemény nem hisz a kormányban, az a demokrácia lassú eróziójához vezet” – hangsúlyozta Rivlin.