Az Egyesült Államokban élők több mint fele aggódik az antiszemitizmus erősödése miatt a Rágalmazásellenes Liga (ADL) két közvéleménykutatása szerint.

Az eredmények azt mutatják, hogy az amerikaiak többségét (52 százalék) aggasztja a zsidók elleni, és 76 százalékukat a muzulmánokkal szembeni erőszak. Az ADL tavaly októberben 1500 főt kérdezett meg a témában, míg idén és januárban és februárban 3600 fős adatfelvételt készített.

Jonathan Greenblatt, az ADL vezérigazgatója elmondta, hogy a felmérés eredményei azt mutatják, hogy az emberek aggódnak a zsidókat és a muzulmánokat érő fenyegetések miatt. „Két felmérést készítettünk annak érdekében, hogy teljes mértékben megértsük az ország hangulatát” – mondta a civil szervezet vezetője.  „A jó hír ebben a kutatásban az, hogy ma az amerikaiak nagy többsége nem hisz az antiszemita sztereotípiákban. Inkább amiatt aggódnak, hogy az intolerancia hogyan fertőzte meg a közéletet” – húzta alá Greenblatt.

A friss közvélemény-kutatás az ADL azon felméréssorozatának része, amelyet a zsidósággal kapcsolatos attitűdökről készít 2014 óta.

A kutatás kiterjedt az új amerikai elnök első hónapjaira is. A válaszadók egyharmada szerint Donald Trump antiszemita nézeteket vall, de a válaszadók fele ezzel nem értett egyet. A fennmaradó 17 százalék nem tudott válaszolni a kérdésre – mondta Todd Gutnick, az ADL kommunikációs alelnöke.

A felmérések azt is kimutatták, hogy az amerikai népesség 14 százaléka rendelkezik antiszemita előítéletekkel. Az amerikaiak közel fele, 49 százaléka úgy véli, hogy Trump többet tehetett volna az antiszemitizmus visszaszorítása érdekében. Az amerikaiak 84%-a azt mondta, hogy fontosnak tartja, hogy a kormány vállaljon szerepet az antiszemitizmus elleni küzdelemben. Ez a szám 2014-ben még 70 százalék volt.

Kiderült, hogy az amerikai muszlimok 34 százaléka vall antiszemita nézeteket, szemben az európai muzulmánok 55 százalékával, valamint a közel-keleti és észak-afrikai országok 75 százalékával.

Forrás: Jewish Journal, 2017. április