Egy friss felmérés szerint a demokrata szavazók 87%-át aggasztják az antiszemita tendenciák, míg a republikánusok körében 53% ez az arány.

Az amerikai választók 70%-a jelentős problémának tekinti az antiszemitizmust a tengerentúli országban, állítja egy új közvélemény-kutatás. A válaszok szignifikánsan különböznek a politikai oldalak szerint: a demokraták 87 százaléka tekinti az antiszemitizmust „nagyon” vagy „valamennyire súlyos problémának”, miközben a republikánusoknál ez a válaszadók kicsivel több mint felére (53%) igaz.

A Quinnipiac Egyetem márciusi kutatásában emlékeztet arra, hogy idén számos bombafenyegetés ért zsidó intézményeket, köztük közösségi központokat. A száz incidens egyike során sem találtak robbanószert, azonban fizikai támadásokra is sor került: az elmúlt három hétben zsidó temetőket rongáltak meg Philadelphiában, St. Louisban, és New Yorkban államban is.

Az amerikai elnök elítélte a támadásokat. A válaszadókat ugyanakkor megosztotta Trump reakciója: 37 százalékuk egyetértett az elnökkel, 38 százalékuk nem. A republikánusok 71 százaléka fogadta egyetértéssel Trump szavait, a demokraták 66%-a pedig elutasította. A felmérés azt is megállapította, hogy az amerikai szavazók 63%-a szerint a gyűlölet és előítélet nőtt Trump megválasztása óta, míg két százalék szerint csökkent, és 32 százalékuk mondta azt, hogy ugyanolyan, mint volt.

A bombafenyegetések, a temetőket ért támadás, valamint egy Kansas államban történt lövöldözés után Donald Trump nyilatkozatban emlékeztette az amerikaiakat arra, hogy a politikai különbségek megoszthatják ugyan az országot, de egyesült erővel kell elítélniük a támadásokat, és kiállniuk a gyűlölet és a gonosz minden formája ellen.

 

Forrás: Quinnipiac University Poll / Haaretz

https://poll.qu.edu/national/release-detail?ReleaseID=2438