Az amerikaiak egy részének meglehetősen ködös ismereteik vannak az antiszemitizmussal kapcsolatban, még akkor is, ha már találkoztak vele.

Átfogó felmérést végzett egy zsidó szervezet, hogy megtudja, mit gondolnak az amerikaiak az antiszemitizmusról. A korábbi kutatásokkal összhangban az American Jewish Committee (AJC) felmérése arra jutott, hogy a zsidók 88 százaléka szerint az USA-ban továbbra is problémát jelent az antiszemitizmus. Ezzel együtt az amerikaiak 21 százaléka még csak nem is hallotta ezt a kifejezést – olvasható a jpost.com összefoglalójában.

Az emberek negyede hallott már róla, de nem egészen pontosan tudja mit jelent. Az amerikaiak fele azt állítja, hogy az elmúlt öt évben találkozott – online, vagy személyesen – zsidókkal szembeni ellenérzésekkel, ami arra utalhat, hogy érzékelik, ismerik a jelenséget, de magát az antiszemitizmus kifejezést nem.

Holly Huffnagle az AJC illetékes igazgatója szerint azért fontos az antiszemitizmus kifejezés használata, mert a zsidók elleni diszkrimináció megnyilvánulásainak széles spektrumát lefedi. Biztos benne, hogy ha a pl. a „zsidók elleni gyűlöletre” kérdeznek rá, többen ismerték volna.

A zsidók körében végzett kutatás szerint az antiszemitizmus nőtt az Egyesült Államokban az elmúlt öt évben, így látja a válaszadók 82 százaléka, ez szintén egybecseng a korábbi reprezentatív kutatások számaival. A zsidók negyede mondta azt, hogy ebben az időszakban antiszemita megnyilvánulás célpontja volt.

zsido.com

Kép: jpost.com