A jeruzsálemi Kol Tóra nevű jesiva hatalmas családja és az egész Tóra-világ borult gyászba, mikor héj chesvánkor vasárnap este megtudta, hogy Avrohom Erlanger rabbi, a 21 kötetes Birchát Ávrhám szerzője rövid szenvedés után visszatért Teremtőjéhez – számoltak be róla The Yeshiva Word és a VINnews ortodox oldalak.

Erlanger rabbi a patinás Kol Tóra ros jesivája, azaz vezetője volt, annak a jeles intézménynek a feje, mely alapjaiban rengett meg, hiszen az elmúlt évben szintén a koronavírus járványban elveszítette két másik vezetőjét, Ráv Jechezkel Koren (1952–2020) és Ráv Sálom Povarsky (1936–2021) rabbikat is.

Avrohom Erlanger rabbi 1931-ben a svájci Luzern városában látta meg a napvilágot. Apja, Simson Refoel Erlanger (1889–1973) rabbi az ottani közösség egyik kiemelkedő tagja, míg nagyapja – kiről nevét is kapta – Avrohom Erlanger (1853–1931) rabbi, a Würzburger Rav, Jicchák Dov háLévi Bamberger (1807–1878) tanítványa pedig a luzerni közösség alapítója volt.

Édesanyja, Rebecen Tojbe (szül.: Varschner, 1897–1938) egyszer Bécsben találkozott a híres vilniusi rabbival, Ráv Chájim Ozer Grodzinskival (1863–1940), akit teljesen lenyűgözött az asszony szerénysége és vallásos erényei, s amiért azt mondta a körülöttük állóknak, hogy Tojbe asszony előtt mindenkinek vigyázban illik állnia. A fiatalon elhunyt asszony egyszer azt mondta, hogy nem fél a haláltól, mert „egy olyan fülnek és szájnak, mely nem hallott és soha nem is mondott láson hárát [pletykát – szerk.], annak nincs mitől félnie”.

Ráv Avrohom először szülővárosában a luzerni-, majd az angliai Gateshead jesivában tanult, a Vilnai Gáon leszármazottja, Aryeh Ze’ev Leib Gurwicz (1906–1982) rabbi mellett élesítette tovább elméjét, aki egyszer azt mondta róla, hogy

nem ismert még egy olyan bóchert, aki a Misna Násim és Nezikin rendjét nála jobban tudná magyarázni.

1952-ben a Szentföldre költözött, hogy a litvis világ két meghatározó tanintézményében, először a Mir jesivában, utána pedig a Briszk jesivában tanulhasson.

1956-ban Chájim Joszef Jaakobowitz rabbi, a Kol Tóra jesiva egyik tanárának a leányát vette feleségül. Nem sokkal a házasságkötés után Ráv Chájim Joszef elhalálozott, mire a jesiva vezetése a még mindig a húszas éveiben járó Erlanger rabbit kérték fel, hogy lépjen az apósa helyére. A szerény Avrohom rabbi eleinte visszakozott elfogadni a felkínált pozíciót, ezért konzultált egykori mesterével a Biszker Rovval, aki meggyőzte, hogy fogadja el a lehetőséget, mondván, hiba lenne az ő nagy tudását nem megosztani másokkal. Ezt követően mintegy fél évszázadon keresztül tanított a Kol Tórában, egészen 70 éves koráig, amikor visszavonult, hogy be tudja fejezni hatalmas Talmud-kommentátori munkáját a Birkát Ávrahámot.

Előadásai és írása is roppant világos módon világítják meg az egyes vallásjogi problémákat: minden egyes tárgyat különböző szempontok alapján vizsgált meg, mely szempontokat végül összekapcsolt és mindenki számára érthetővé tett. A Talmud mellett Tóra-magyarázatokat is írt, összesen több mint húsz könyve jelent meg.

Rabbi Erlanger In Williamsburg – Shevat 5773

Rabbi Erlanger In Williamsburg – Shevat 5773

Ráv Erlangert, Jom kipur után COVID-19 vírussal diagnosztizálták, állapota folyamatosan romlott, szukkot előtti vasárnap már egyenesen kritikussá vált, ezért a Sááré Cedek kórházba szállították, ahol lélegeztetőgépre kötötték.

A rabbi, aki egész életét a tanulásnak, tanításnak és a micvák gyakorlásának szentelte, alig két hónap múlva, tévét 6-án töltötte volna be 90. életévét. Emlékét és tanításait könyvei és tanítványai mellett számos gyermeke és unokája is őrizni fogja.

Avrohom Erlanger rabbi temetésén több tízezer ember vett részt, az erről készült fotóriportot ide kattintva lehet megnézni.

Emlékéből fakadjon áldás!

Borítókép: Ysoscher Katz Facebook