Az AutoTel szolgáltatásnak már 10 ezer felhasználója van, és a szám egyre csak növekszik.

Az AutoTel lehetőséget nyújt a felhasználóinak arra, hogy közösen használjanak autókat, ezzel helyettesítve a magántulajdonban lévő kocsikat és csökkentve a károsanyag-kibocsátást. A kevesebb autó a város parkolási nehézségein is segít, és az alapítók kimondott célja, hogy „csökkenjen a forgalom, tisztább legyen a levegő és kevesebb stressz érje az embereket”.

A 2017 októberében létrehozott vállalkozás felhasználóinak száma az első pillanattól fogva, hónapról hónapra folyamatosan növekszik, mostanra majdnem elérte a tízezer regisztrációt. Jelenleg 260 autója van, és 520 parkolóhelye Tel-Aviv szerte. Az autók rendelkeznek parkolási engedéllyel és a Tel Aviv-Jafó területen kívül is használhatók.

Az átlagos utazási idő egy napra 113 perc, vagyis majdnem két óra, és a fent említett kutatásból az is kiderül, hogy a felhasználók legtöbbször ügyintézéshez, szórakozáshoz, munkába járáshoz, a gyerekek szállításához, vagy a családtagok meglátogatására használják a járműveket.

Ido Samir, a tel-avivi önkormányzat gazdasági fejlődésért felelős hatóságának igazgatója reményét fejezte ki az AutoTel jövőjével kapcsolatban, mivel, mint mondta, a társaság lehetővé teszi felhasználói számára, hogy ne tartson autót, csökkentve ezzel a háztartások költségeit és a környezetszennyezést, és emellett segít a városban fennálló parkolási problémák orvoslásában is. Megjegyezte, hogy a felmérések szerint a felhasználók 84 százaléka örülne, ha más izraeli városokban is elérhető lenne a szolgáltatás.

Ennek ellenére a felhasználók háromnegyede csupán a nagyvároson belül használja a kocsikat. 21 százalék már eladta saját autóját, és csak erre a szolgáltatásra hagyatkoznak, míg 50 százalék hisz abban, hogy a későbbiekben annyira kiszélesedhet a szolgáltatás, hogy kiválthatja a saját tulajdonú gépkocsikat.

A tel-avivi önkormányzat az elmúlt 15 évben rengeteget tett a hatékonyabb közlekedésért. Ennek keretében kiépítették például a Tel-O-Fun, rendszert, mely kétezer biciklivel rendelkezik szerte a városban. Az önkormányzat „Gyors város” projektjének része, hogy több millió sékelt fektettek haladó technológiákba és kezdeményezésekbe azzal a határozott céllal, hogy csökkentsék a város lakosaira nehezedő nyomást és levegőszennyezést.

zsido.com

Forrás: JPost