Az egyik politikus javaslata szerint az juthatna kóser húshoz, aki regisztráltatja magát. Tehát listáznák a zsidókat.

Ahogyan arról már több alkalommal beszámoltunk, Európa számos országában tilos a kóser vágás és több helyen fontolgatják a tilalom bevezetését. A rituális vágás ellenzői állatvédelmi indokokat sorolnak fel, támogatói pedig a szabad vallásgyakorlás elvét hangoztatják.  Ausztriában e két álláspont összehangolása érdekében meglehetősen bizarr szabályozás bevezetését javasolta egy politikus: elképzelése szerint általánosságban megtiltanák a kóser hús forgalmazását, a vallásos zsidóknak pedig regisztrálniuk kellene magukat, majd névre szóló engedélyt kapnának a kóser hús vásárlásához.

A kezdeményezés Gottfried Waldhäusltől, az alsó-ausztriai parlament állatvédelmi ügyekért is felelős miniszterétől ered, aki szerint az állatok védelme érdekében elengedhetetlen a korlátozás bevezetése.

Oskar Deutsch, a bécsi zsidó hitközség (IKGW) elnöke nehezményezte, hogy ismét listázni kívánják a zsidókat, és a tervezetet egyfajta fordított “árjásítási törvénynek” tartja, melyhez hasonlót 1938-ban vezettek be az országban, miután a náci Németország bekebelezte Ausztriát. A zsidó közösség gyanakvását erősíti, hogy a miniszter a populista Szabadságpárt tagja, melynek képviselői korában tettek antiszemita megjegyzéseket.

Az Amerikai Zsidó Bizottság (AJC) berlini irodája szintén kifogást emelt és párhuzamot látott az egykori rasszista törvényekkel. “Hamarosan felvarrják a sárga csillagot? Ez támadás a zsidók és a muszlimok ellen!” – írta szóvivőjük egy Twitter-üzenetben.

Bár a törvénytervezet nem említette az iszlám vallás által megkövetelt hálál-vágás korlátozását, feltehetően a vallásos muszlimokat is érintené a listázás, mert ők is kábítás nélkül vágják az állatokat és ez az a pont, melyet az állatvédők a leginkább kifogásolnak.

Klaus Schneeberger, a kormánykoalíciót vezető Osztrák Néppárt egyik vezetője kijelentette, hogy efféle törvényt nem vezethetnek be Ausztriában. “Senkinek sem kell majd regisztrálnia azért, hogy kóser húst vásároljon. Ez nem fordulhat elő” – nyilatkozta.

Waldhäusl erre válaszként azt közölte, hogy Alsó-Ausztriának nem feladata, hogy húst biztosítson Bécs számára. Ausztriában jelenleg 8000 zsidó él, nagy többségük a fővárosban, mely jelentős ortodox közösség otthona.

Forrás: Arutz7