„Találd meg a kiutat, mielőtt te is hamuvá válsz!” – szerepelt az ízléstelen játék leírásában.

Nagy port kavart nemrég az a szabaduló szobaként meghirdetett játék Görögországban, melynek résztvevőit az Auschwitz-Birkenaui haláltábort idéző eszközökkel hívták szórakozásra. A szabaduló szobák lényege, hogy a játékosok rejtvények megfejtésével vagy nyomok megtalálásával szabadulhatnak ki különböző tematikájú termekből. A görög Rubicon nevű szervezet Athén egyik külvárosában nyitotta meg a holokauszt-tematikájú szobákat – olvasható a Jewish Telegraphic Agency honlapján.

„A fagyos Lengyelországban járunk, ahol a foglyoknak, főként zsidóknak felállított, aljas náci koncentrációs tábor krematóriumának falai még mindig őrzik az elégetett emberi hús bűzét” – szerepelt a szabaduló szoba leírásában. „Bújj az egyik fogoly bőrébe, aki még mindig a szeretteinek életjelei után kutat, merészkedj a történelmi krematórium árnyékába, fedezd fel a nagy titkot és szabadulj ki, mielőtt te is hamuvá válsz!” – írták a szervezők.

A média megkeresésére a program egyik felelőse azt mondta, hogy mostanra már bezárták a játékot és elismerte, hogy annak elindításakor „nem vették számításba, hogy azzal másokat megsérthetnek”. A cég honlapján egy ideig elérhetőek voltak az elégedett vendégek visszajelzései is. „A dekor elég jó, minden adott, hogy a megfelelő hangulatba kerülj” – írta egy résztvevő.

A görög esethez hasonlóan tavaly Hollandiában is olyan szabaduló szoba nyílt, amely a holokauszt szörnyűségeire emlékeztetett. A szervezők annak az amszterdami lakásnak a mását készítették el, ahol Anna Frank bújt el a nácik elől.

zsido.com

Kép forrása: Times of Israel