A kanalakat, villákat, késeket, ollókat, kampókat, cipészszerszámokat és egyéb tárgyakat a koncentrációs tábor renoválása közben fedezték fel. Elképzelhető, hogy egy szökés előkészítése során gyűjtötték össze és rejtették el az eszközöket.

A felfedezésről az osztrák A Nemzeti Szocializmus Áldozatainak Nemzeti Alapítványa szervezet számolt be, mely egy közelgő kiállítás miatt végeztetett felújítási munkákat a főtáborban található blokkban.

„Feltehetően azért a 17. blokkban rejtették el ezeket a tárgyakat, mert ott helyezték el a kézművességhez értő rabokat. Az sem véletlen, hogy éppen abban a helyiségben használták a kéményt rejtekhelynek, ahol a kéményseprők is aludtak” – mondta Johannes Hofmeister, az alapítvány munkatársa.

 „Ezeket az őrök elől rejtegetett tárgyakat használhatták cipészek, de az is elképzelhető, hogy szökést készítettek elő, vagy egyszerűen csak étkezésre szolgáltak” – tette hozzá Hannah Lessing, az alapítvány igazgatója.

A fellelt tárgyakat nem mutatják be a 17. blokkban 2021-ben megnyíló kiállításon, mert egyelőre az Auschwitz-Birkenau múzeum munkatársai végeznek rajtuk állagmegóvási munkálatokat.

Bár a koncentrációs tábor 75 évvel ezelőtt szabadult fel, a mai napig rendre fedeznek fel a területén újabb és újabb leleteket.

zsido.com

Forrás: Arutz7