„Sok dokumentum filmet láttam Auschwitzról, de igazából semmi nincs, ami erre előre fel tudna készíteni” – írta a világhírű kosárjátékos.

Rendkívül megindító és személyes beszámolót tett közzé nemrég Ray Allen, az amerikai National Basketball Association (NBA) profi kosárlabda játékosa. A tízszeres All Star-válogatott és olimpiai bajnok a The Players Tribune oldalán írt cikket, melyben lengyelországi látogatásáról számol be az olvasóknak. Az amerikai sztárjátékos írásában részletesen mesél arról, milyen érzésekkel tért haza az az egykori auschwitzi haláltábor területéről, valamint arról is, milyen volt abban a házban látogatást tenni, ahol egy zsidó családot bújtattak a nácik elől a második világháború idején.

„Ránézek erre az apró helyre. Ideképzelem azt a hat embert, akik odalent a halál elől bujkáltak. Hat igazi ember. Átmásztak ezen a kis lyukon keresztül, ami előtt épp állok. Nem olyan rég. Ez nem egy történelem könyv. Ez nem egy múzeum. Pontosan itt történt” – írta Allen.

A világhírű amerikai kosárlabdázó korábban is nyíltan beszélt arról, milyen mély érzelmek kötik a holokauszt áldozatok törénetéhez; mégis nagy meglepetést okozott, amikor Barack Obama korábbi amerikai elnök az Egyesült Államok Holokauszt Emléktanácsának tagjává nevezte ki. Allen cikkében arra is visszaemlékszik, amikor először járt a washingtoni Holokauszt Múzeumban.

„1998-ban történt, akkoriban a Milwaukee Bucksban játszottam. Azért mentem [Washington] D.C.-be azon a nyáron, hogy a csapat tulajdonosával, Herb Kohllal találkozzak. Maradt némi szabad időnk a látogatásom utolsó napján, és Mr. Kohl felvetette, hogy látogassunk el a Holokauszt Múzeumba a National Mallnál. Sosem fogom elfelejteni azt az érzést, amit az ott eltöltött két óra után éreztem. Azt éreztem, hogy mindenkinek el kellene oda egyszer mennie” – írta cikkében a kosárlabda klasszisa, aki minden idők legtöbb hárompontosával (2973) rendelkezik az NBA-ben.

„Szerettem volna, ha a csapattársaim is átélték volna ugyanezt. Ezért minden csapat esetében, amellyel játszottam és a fővárosba mentünk játszani a Wizard-dal, megkérdeztem az edzőt, elmehetünk-e a múzeumba. Minden látogatás más volt, de a srácok mindig odajöttek hozzám megköszönni, hogy elvittem oda őket. Láttam a szemükben, hogy ezekután másképp néztek az életre”.

Allen cikkében arról is beszámol, hogy sokan ízléstelen kritikával illették az útja miatt, és támadták amiért nem a fekete közösség nehézségeire hívta fel a figyelmet. Válaszában azt írta: „Megértem,  jelenleg is nagyon sok probléma van az országunkban, de ők nem jól értelmezik az utamat. Nem feketeként mentem Lengyelországba, vagy fehérként, keresztényként vagy zsidóként. Emberként mentem oda”.

„Nos, ők az egészet félreértik. Nem volna szabad ennek vagy annak címkézni az embereket. Ha ezt teszed, ugyanazokat az előre kialakított fogalmakat kreálod újjá, amik ezekbe a szörnyű helyzetekbe sodornak” – figyelmeztet írásában az amerikai kosárlabda sztár.

zsido.com

Kép forrása: The Players Tribune/Forward