Alig 24 órával az új görög kormány felállása után az egyik miniszter máris távozni kényszerült, korábbi ízléstelen és antiszemita megnyilvánulásai miatt.

Dimitrisz Kammenosz, akit a nacionalista Független Görögök párt jelölt miniszternek, még az év elején hívta fel magára a figyelmet azzal, hogy az Európai Uniót Auschwitzhoz hasonlította. Korábban előszeretettel hangoztatta azt az összeesküvés elméletet is, amely szerint a 2001 szeptember 11-én „2500 zsidó alkalmazott nem ment be a Word Trade Centerbe dolgozni”.

A kirobbant botrány után Alekszisz Ciprasz miniszterelnök felszólította a koalíciós partner párt vezetőjét, a honvédelmi miniszter Panosz Kammenoszt (aki csak névrokona Dimitrisznek), hogy vizsgálja ki a történteket. Ciprasz hangsúlyozta, hogy az ilyen megnyilvánulások nem férnek össze kormánya értékeivel – írja a timesofisrael.com.

Dimitrisz Kammenosz Facebook oldalán júniusban a következő fotó jelent meg az Európa-párti tüntetőket kritizáló szöveg alatt:

kapu

Az eredeti „Arbeit macht frei” felirat helyett szereplő görög felirat azt jelenti, hogy: „Európában maradunk”. Olyan mondat is elhangzott tőle, hogy országa ellen „gazdasági holokausztot folytatnak”.

A botrány kirobbanása után Kammenosz egy közleményben próbálta bizonygatni, hogy a közösségi médiafelületeit nem ő kezeli, és vélhetően meghekkelték az oldalát. Most azonban a nemzeti érdekre és a kormány normális működésére hivatkozva bejelentette a lemondását. Korábban többen kifogásolták, hogy a szélsőséges politikus egyáltalán a kormány tagja lehetett.

Kép: timesofisrael.com