A pár 1942. május 31-én tartotta az esküvőjét. Florát és Louist pár hónappal később Auschwitzban gyilkolták meg. A Facebook segítségével találta meg egy holland áruház az esküvői emlékkönyv örökösét.

A régiségekkel is foglalkozó Kringloper Almere céghez nemrég került a könyv, borítóján egy kék tintával rajzolt Dávid-csillag van, benne tíz vendég bejegyzése. Egy nagyobb tétel között találták egy dobozban, amit felvásároltak. A bolt egyik munkatársa a helyi tévének elmondta: az emlékkönyv nem képvisel különösebben nagy anyagi értéket, ám annál nagyobb eszmei, érzelmi értékkel bír, ezért úgy döntöttek, felkutatják a tulajdonosokat, vagy utódaikat.

A Facebookon 160 ezren látták a felhívást és a könyv képét. Ennek nyomán kiderült, hogy a párt az esküvő után 4 hónnappal deportálták a Westerbork koncentrációs táborba, ami egy tranzit tábor volt Hollandia keleti részén. Innen kerültek Auschwitzba, ahol 1942 szeptemberében a gázkamrába küldték őket – olvasható a jta.org-on.

A vőlegény unokahúga két nappal a holokauszt nemzetközi emléknapja előtt jelentkezett és átvehette rokonai hagyatékát. Szerinte érezhették, hogy mi vár rájuk és a hazásságukkal meg akarták erősíteni: ha menni kell, akkor együtt mennek.

Kép: Facebook