Yisroel Goldstein rabbi, a kaliforniai Powayben történt zsinagógai lövöldözésben megsérült rabbi néhány héttel a merénylet után ellátogatott Auschwitzba, ahol kelet-európai zsidó fiatalokhoz csatlakozva tisztelgett az áldozatok emléke előtt.

A rabbi a beszédét azzal a felkiáltással kezdte, melyet a támadás után közvetlenül, a zsinagóga közösségéhez is intézett: Ám Jiszráel cháj! – Izrael népe él! Ezt követően felidézte a merénylet pillanatait, amikor szembenézett a gyilkossal. A rabbi elmondta, hogy két választási lehetősége volt: a földre vetni magát, hogy elkerülje a golyókat, vagy kiállni a támadó ellen, hogy saját testi épségét veszélyeztetve másokat védjen. Ő az utóbbit választotta, hogy a zsinagógában lévő gyerekeket biztos helyre menekíthesse. Ekkor lőtte el a támadó a rabbi ujját.

„Tudtam, hogy zsidóként az a feladatom, hogy másokat megmentsek, a kockázatokkal mit sem törődve. Izrael népe örökké él. Senki sem végezhet velünk. Erre tanított minket a Lubavicsi Rebbe és ezek az értékek kísérnek minket. Kihúzzuk magunkat, büszkén származásunkra és örökségünkre. Hamarosan ezen a megpróbáltatáson is túl leszünk.” – mondta Goldstein rabbi.

Ezt követően Oroszország főrabbija, Berel Lazar szólt a megjelentekhez, majd Alexander Friedman, az izraeli Berésit űrprogram egyik vezető tudósa beszélt.

A fiatalok számára a Chábád mozgalom szervez minden évben utazással egybekötött programot, melynek célja a zsidó identitás erősítése és az európai zsidó örökség megismerése. A csoport tavaly Olaszországba látogatott. Tórát olvastak a Colosseumban, találkoztak Giuseppe Conte miniszterelnökkel a római nagyzsinagógában és a 2000 éves itáliai zsidó közösség történelméről tanultak.

Idén különleges ünnepség színesítette a programot: a csoport két felnőtt tagját felvették Ábrahám szövetségébe, azaz körülmetélték őket. A szándeki tisztséget Goldstein rabbi és German Zakharayaev, az Európai-Ázsiai Zsidó Kongresszus alelnöke töltötte be. A körülmetélés alatt a következő prófétai verset ismétli a közösség: „Azt mondtam neked, bár csupa vér voltál: Maradj életben! Igen, azt mondtam neked, bár csupa vér voltál: Maradj életben!” (Jechezkél 16:6). A próféta szavai különleges jelentőséget hordoztak az egykori haláltábor helyszínén.

zsido.com

Forrás: Chabad.org

 

Ez a cikk azért jelenhetett meg, mert olvasóink egy része tavaly az EMIH-nek ajánlotta fel a személyi jövedelemadója 1 százalékát. Erre a segítségre idén is szükségünk lesz.

zsido.com szerkesztősége azért dolgozik, hogy olvasóink minél érdekesebb és sokszínűbb tájékoztatást kapjanak a zsidóságot érintő hazai és nemzetközi eseményekről, valamint a judaizmussal kapcsolatos kérdésekről.

A munkánkat az 1 százalékos felajánlások teszik lehetővé. Ezért arra kérjük minden kedves olvasónkat, hogy támogassa adója 1 százalékával az EMIH-et, a zsido.com fenntartóját.

Az EMIH technikai száma: 1287