A párizsi terrorcselekmények után még kiszolgáltatottabbnak érzik magukat az antiszemita támadásoktól eleve tartó francia zsidó közösségek. Tízezrek találhatnak új otthonra Izraelben.

Franciaországi alija-hullámot jósol Dr. Michael Bensaadon, a Klita nevű, menekülteket segítő civil ernyőszervezet igazgatója.

Nem kevesebb, mint 7000 francia bevándorló érkezett Izraelbe 2014 folyamán, és a párizsi merényletek után a folyamat felgyorsulására lehet számítani. Ezt igazolják a francia zsidó közösségben végzett friss közvélemény-kutatások is, amelyek szerint 80 százalékuk (!) mérlegeli az alija lehetőségét. Bár nyilvánvalóan csak töredékük fogja ezt a lépést megtenni, a rendkívül magas arány mindenképp jelzésértékű, mind Franciaország, mind Izrael számára.

A kutatás ráadásul nem terjedt ki arra a mintegy egymillió emberre, akik a szigorúbb vallási előírások alapján nem minősülnek zsidónak, de vannak zsidó felmenőik, mely körülmény megkönnyítheti az ő esetleges Izraelbe vándorlásukat is – igaz, közülük lényegesen kevesebben gondolkodnak ezen a lehetőségen.

Bensaadon hangsúlyozta, hogy távolról sem csak a zsidók azok, akiknek – akár gazdasági, akár biztonsági, akár kulturális okokból – romlik a közérzete Franciaországban, és ezért gondolkodik az elvándorláson. Viszont a rossz közérzetre a zsidók körében rátesz egy lapáttal az utcákon érzékelhető antiszemitizmus, ami elsősorban a fiatalokat sarkallhatja szülőhazájuk elhagyására, de nem kizárólag Izrael irányába: az Egyesült Államok és Kanada is a gyakran említett célországok között szerepel.

A franciaországi zsidókban egyébként már korábban is erős volt a félelem az antiszemita atrocitásoktól. Egy FRA-kutatás szerint mind a „szóbeli bántalmazástól vagy zaklatástól” mind a „fizikai erőszaktól” való veszélyérzet már 2012-ben jóval mélyebben átjárta a francia, mint az olasz, a brit vagy akár a magyar zsidó közösségeket.

20151208_1

 

Munkatársunktól (az israelnationalnews.com cikke alapján).

Megszakítás