Egy friss törvénymódosítás szerint mostantól megfoszthatják izraeli állampolgárságuktól a terrorszervezet oldalán harcoló zsoldosokat.

A héten lép életbe az állampolgársági törvény március eleji módosítása, amely immár kiterjed azokra a személyekre is, akik nem Izrael területén, hanem az ország határain túl – így Szíriában, az Iszlám Állam oldalán harcolva – veszélyeztetik az izraeliek biztonságát. Arije Deri belügyminiszter szerint ez komoly elrettentő erőt jelent azok számára, akik csatlakozni akarnak az Iszlám Államhoz. A sajtóhírek szerint a belügyminisztérium már el is kezdte a hivatalos eljárásokat, amelyekkel megfosztják a zsoldosokat az állampolgárságuktól.

A Sin Bét belbiztonsági szolgálat már átadta az illetékes hatóságoknak az érintett tizenkilenc izraeli állampolgár nevét tartalmazó listát. A rajta szereplők közül ketten muzulmán hitre áttért zsidók. Az egyikük egy huszonnyolc éves, Asdódban felnőtt, de az egykori Szovjetunióban született nő, a másikuk pedig egy harminckét éves, Lódban nevelkedett férfi, aki szintén a Szovjetunióban született. Mindketten felvették az iszlám vallást, és Szíriába utazásuk előtt arra kérték a belügyminisztériumot, hogy muzulmánként tartsák őket nyilván.

A listán egy olyan izraeli arab muzulmán is szerepel, aki korábban az izraeli hadseregben szolgált, majd csatlakozott a dzsihadistákhoz. A többiek izraeli arabok Kelet-Jeruzsálemből és más arab településekről.

Az izraeli sajtó szerint a 2011 óta tartó szíriai polgárháborúban összesen mintegy hatvan izraeli állampolgár küzdött az Iszlám Állam oldalán. Egy részük életét vesztette, a hazatérőket pedig bíróság elé állították, de állampolgárságuktól, illetve az ezzel járó társadalombiztosításuktól eddig nem fosztották meg őket.

MTI/zsido.com