Az anyagot az interneten is publikálták, bárki számára elérhető. Emellett áttekintik a zsidóság történetét is a szigeten, valamint a temetkezési szokásokat.

A Britain’s Historic England nagyszabású dokumentációja itt olvasható. Nagyjából 120 zsidó temetkezési hely működött Angliában 1938 előtt, szinte minden városban volt, ahol zsidók éltek. A judaizmus alapvető sajátosságai mellett a temetők tükrözik annak az országnak a kulturális hagyományait, ahonnan az adott zsidó közösség származott – olvasható a jewish-heritage-europe.eu összefoglalójában.

A jelentés megállapítja, hogy sok temetkezési hely bizonytalan jövővel néz szembe, különösen a már bezárt temetők. A sírok jellemzően időrendben sorakoznak vagy családonként elrendezve.

Az ortodox temetőkben a XIX. század végéig külön részen helyezték végső nyugalomra a nőket és a férfiakat. A csecsemőket más temetőkben is általában külön parcellákban temették el, gyakran jelöletlen sírokba. Bár a hagyományok szerint a sírok Jeruzsálem felé néznek, Angliában inkább a bejárat felé orientálódnak és finoman jelzik a határait is, hogy senki ne lépjen rá.

zsido.com

Kép: jewish-heritage-europe.eu