„Csupán két szó van, melyet újra és újra ismételgetnünk kell: köszönjük szépen, köszönjük szépen. Rabbijaink azt tanítják, hogy az egyik jócselekedet maga után vonja a következőt. Most, hogy elkészült a park első része, várjuk a második szakasz felépítését is” – mondta Simon Rabinowitz rabbi, az izraeli Kfár Chábád vezetőségi tagja. A Ben-Gurion repülőtér közelében fekvő, falusias települést 1949-ben, a hatodik lubavicsi Rebbe, Joszef Jicchák Schneerson rabbi alapította haszidjai számára.

A park a Zsidó Nemzeti Alap finanszírozásával készült el a település 8000 lakosa és a számtalan ott tanuló diák számára. A hatalmas zöldfelület a település leghíresebb épülete mellett helyezkedik el, mely a lubavicsi mozgalom védjegyévé vált „770” elnevezésű téglaépület pontos mása. A „770” a brooklyni Eastern Parkway 770. szám alatt található Chábád főhadiszállás, melyben az első amerikai lubavicsi zsinagóga, tanház, a Rebbe dolgozószobája és a mozgalom különböző irodái találhatóak.

4100park

A 12 000 négyzetméteres park helyet ad egy látogatóközpontnak, sétautaknak, kilátónak és közösségi tereknek.

Dáni Átár, a Zsidó Nemzeti Alap elnöke örömének adott hangot az avatás során: „Az az igazság, hogy akkor is eljöttem volna, ha nem kapok meghívást, annyira kedvelem a Chábád mozgalmat. Az az egydolláros, melyet a Lubavicsi Rebbétől kaptam 25 évvel ezelőtt, mindig a pénztárcámban van. Biztosíthatok róla mindenkit, hogy az első szakasz után következik a park második és harmadik építései szakasza is.”

A térség önkormányzatának vezetője is ígéretet tett arra, hogy támogatni fogják a park további fejlesztését. Chájim Messing, a Zsidó Nemzeti Alap egyik vezetője emlékeztetett rá, hogy a park létrehozása előtt a „770” meglátogatására érkező évi több ezer felnőttnek és gyermeknek az épületet övező rendezetlen, nyáron poros, télen saras területen kellett átkelnie, majd köszönetét fejezte ki a beruházóknak, amiért mindössze hét hónap alatt elkészültek a munkálatokkal.

4296ceremony

A település gyermekei nevében Joszi Weigel méltatta az új közterületet. „Nagyapám annak idején segített a Zsidó Nemzeti Alap erdősítési munkájában Estáol környékén. Az ezen a héten felolvasott hetiszakaszban a Mózes által az Ígéret Földjére küldött kémek történetéről hallottunk. Tíz kém azzal a hírrel tért vissza, hogy lehetetlen elfoglalni az országot. Ketten azonban – Jehosuá bin Nun és Kálev ben Jefune – azt mondták, hogy Isten segítségével semmi sem lehetetlen. Az ő hitüket láttuk megvalósulni Kfár Chábádban is, amikor ezen a nehéz terepen, olyan rövid idő alatt voltak képesek ezt a gyönyörű parkot létrehozni.”

Forrás: JPost

Megszakítás