A jeruzsálemi Jirmijáhu úton álló, hófehér mészkőlapokkal burkolt, hatalmas épület Izrael legnépesebb haszid csoportját, a guri közösséget szolgálja – írja az Arutz7. A használatbavételi engedélyt Jeruzsálem polgármestere, Mose Lion és helyettese, Eliezer Rauchberger rabbi írta alá, majd átadták azt Jáákov Litzman volt egészségügyi miniszternek, aki a guri közösséget képviseli a Kneszetben és Jochánán Weitzman rabbinak, aki a jeruzsálemi városházán teszi ugyanezt.

 

A teljes guri központ 35 000 m2, a most átadott, új szárny pedig 12 000 m2. A tervezésnél és az építésnél figyelembe vették a legújabb biztonsági szabályokat.

A Varsóhoz közeli Góra-Kalwaria településen született mozgalomhoz mintegy 13 000 család tartozik. Többségük a zsidó államban él, de működnek guri közösségek az Egyesült Államokban, Nyugat-Európában és Ausztráliában is. A mozgalomnak igen nagy hatása van az izraeli politikai életre is: a mind bal-, mind jobboldali kormányokkal szövetkező Tóra Zsidósága párt jelentős részben a guri rebbe irányítása alatt áll, aki Izrael egyik legvagyonosabb polgára is egyben. Két évvel ezelőtt egy csoport – Saul Alter rabbi vezetésével – kiszakadt az eredeti közösségből. Hozzá eddig 800 család csatlakozott és hamarosan ők is felépítik a közelben központi zsinagógájukat.

„Nincs túl sok olyan polgármester, aki kiérdemelte volna, hogy a világ legnagyobb zsinagógájának használatbevételi engedélyét saját kezűleg írta alá. Ez valóban egy történelmi léptékű esemény. A guri haszid közösség Jeruzsálem egyik fontos alapköve és mindannyian örülünk, hogy sikerült megvalósítaniuk ezt a beruházást.

Mázál tovot kívánok minden guri haszidnak” – mondta a polgármester.

„Egy ilyen méretű építkezés még Jeruzsálemben is ritka esemény. A kivitelezés során megvalósítottunk minden elképzelhető biztonsági megoldást és a guri közösség vezetőségével együtt végig figyelemmel kísérhettem e beruházás megvalósulását. Sikerült a lehető legrövidebb idő alatt a lehető leggyönyörűbb épületet felépíteni” – mondta Rauchberger rabbi, aki egyben a polgármesteri hivatal építési és tervezési bizottságának elnöke is.

„A zsinagógába belépő guri haszidok még három nemzedék múlva is emlékeznek majd arra, hogy melyik polgármester írta alá az épület használatbavételi engedélyét. Szeretném megköszönni a polgármesternek a kivitelezés során nyújtott segítségét. Adja Isten, hogy e nagyszerű micva érdemében a továbbiakban is sikeresen végezze munkáját a köz érdekében” – mondott köszönetet Litzmann rabbi.

„Az építkezés során a polgármester, a helyettese és az önkormányzat szakembergárdája egyaránt a rendelkezésünkre állt, bármilyen problémával is kerültünk szembe. A közreműködésük nélkül nem jutottunk volna el idáig és ezért mindannyiukat köszönet illeti” – tette hozzá Weitzman rabbi.

Fotók: Arutz