Izrael a legtöbb arab állammal nem áll hivatalos diplomáciai kapcsolatban, de ez nem gátolja meg abban, hogy igyekezzen javítani a kapcsolatokon.

Az izraeli Külügyminisztérium arab nyelvű oldalának felelőse a negyven évvel ezelőtt Irakból elmenekült Linda Menuhin. Munkája során izraeli tanárokkal és egészségügyi szakemberekkel segít összeköttetést teremteni, információt szolgáltat Izraelről, a zsidó kultúráról, illetve az arab országokban élt zsidó közösségek múltjáról. “Az a célom, hogy megmutassam a közös értékeinket és a közöttünk lévő hasonlóságot” – mondta Menuhin.

A zsidó állam mindössze két arab országgal – Egyiptommal és Jordániával – tart fent teljes körű diplomáciai kapcsolatot. Az utóbbi időben azonban, az iráni fenyegetés hatására, egyre több öböl-menti ország mutat hajlandóságot az Izraellel való együttműködésre, és az eddig szigorúan a színfalak mögött bonyolított politikai, védelmi és kereskedelmi kapcsolatokat egyre nyíltabban merik felvállalni.

Jó példa erre Netánjáhu miniszterelnök ománi látogatása, Katz külügyminiszter Emirátusok-beli tárgyalása egy új vasútvonalról, mely az Arab-öböl országait kötné össze az izraeli kikötőkkel, a Bahreinben járt izraeli küldöttség, a Dubaiban és Abu Dhabiban megnyitott zsinagógák, illetve izraeli sportolók részvétele különböző arab országokban megrendezett sporteseményeken.

A szociális média különböző felületein megjelenő, az izraeli kormány és magánemberek által működtetett oldalak is részesei ennek a forradalomnak, melyek az arab országokban élő felhasználók millióit érik el. A hatalmas érdeklődés is azt mutatja, hogy az ismeretlen iránti kíváncsiság erősebb, mint a gyermekkortól sulykolt ellenszenv.

“A közel-keleti térség jelentős változásokon megy keresztül. Ennek része, hogy az arab fiatalok nagy része már nem fél izraeli kortársaikkal kommunikálni” – mondta Uzi Rabi, a Tel-Avivi Egyetem közel-keleti és afrikai tanulmányok tanszékének kutatója.

zsido.com

Forrás: washingtonpost