„Itt egy zsidó, akinek mellkasában arab szív dobog, egy arab, aki egy telepes tüdejével lélegzik és egy háredi zsidó, aki a Hásomer Hácáir mozgalom egyik nem-vallásos kibuclakójának adta az egyik veséjét. Ez Izrael, mely egységes, oszthatatlan, vigasztaló és támogató.”

Reuvén Rivlin államfő a szervdonorok tiszteletére tartott fogadást, és kifejezte nagyrabecsülését az Ádi szervdonor társaságnak. Az eseményen az elmúlt év donorai vehettek részt, valamint az egészségügyi szakma válogatott képviselői, többek közt az Egészségügyi Minisztérium részéről, Mose Bár Szimán-Tov, valamint a Nemzeti Transzplantációs Központ vezetője.

Rivlin elnök beszédében úgy dicsőítette a szervdonorokat, mint akik részei „annak az Izraelnek, melynek polgárai egymást támogatják. Önök az ország mindenféle részéből jöttek, van Önök között szekuláris és vallásos, zsidó és arab, baloldali és jobboldali, gazdag és szegény. Mindannyian úgy döntöttek, hogy életet adományoznak, szerveket adnak ajándékba, tudva, hogy olyan emberekbe ültetik majd azokat bele, akiknek szüksége van rájuk, vallásra, fajra, vagy nemre való tekintet nélkül.”

„Itt egy zsidó, akinek mellkasában arab szív dobog, egy arab, aki egy telepes tüdejével lélegzik és egy háredi zsidó, aki a Hásomer Hácáir mozgalom egyik nem-vallásos kibuclakójának adta az egyik veséjét. Ez Izrael, mely egységes, oszthatatlan, vigasztaló és támogató. Ez az az Izrael, melynek lakói a közös sors érzésével támogatják egymást.”- mondta Rivlin. „Az elmúlt években az izraeli társadalom megváltoztatta a nézőpontját a szervátültetés tekintetében. Nekem is van egy Ádi kártyám, már régen írtam alá, a zsebemben hordom, és büszke vagyok rá. Felszólítok minden izraeli állampolgárt, hogy neki is legyen egy, hogy életeket tudjon menteni.”

Szervdonor kártya

Bár az Ádi nevű transzplantációs szervezet az egész országban jó hírnévnek örvend, az elmúlt nyáron nagy port vert fel az az eset, amikor Száeb Erekat, az Izrael és a Palesztin Hatóság közti ”béketárgyalások” palesztin főtárgyalója, tüdőtranszplantációra jelentkezett Izraelben. Válaszként több mint ötven olyan katona és tiszt, nyújtott be petíciót az Egészségügyi Minisztériumhoz és a Nemzeti Transzplantációs Központhoz, akik harcoltak a 2002-es Védőfal Hadműveletben és szervdonor kártyával is rendelkeznek. Beadványukban azt követelték, hogy Száeb Erekatot azonnal távolítsák el az Izraelben szervátültetésre várók listájáról, mivel a palesztin főtárgyaló rendszeresen rágalmazta az izraeli hadsereg katonáit, többször felszólított Izrael Állam bojkottjára, kampányolt Izrael-ellenes szankciók bevezetésért, és abba az irányba vezette a Boycott, Divest, Sanction (BDS) mozgalmat, hogy Izraelt a lehető legjobban elszigetelje és a lehető legtöbb kárt okozza a zsidó államnak. Erekat végül, rövid izraeli ápolást követően, az Egyesült Államokban, Virginiában kapott új tüdőt.

Reuvén Rivlin államelnök szervdonorokkal

zsido.com

Forrás: Arutz7