Az elismerés Simon Wiesenthal nevét viseli és jelentős anyagi juttatással jár.

A díj megalapításáról az osztrák parlament döntött, ahogy arról is, hogy a 2005-ben, Bécsben elhunyt holokauszt-túlélőről és nácivadászról nevezik el. A kezdeményezés célja, hogy “hangjuk hallatására biztassa az embereket” – mondta Wolfgang Sobotka, az osztrák alsóház, a Nemzeti Tanács elnöke, akiben két évvel ezelőtt egy izraeli látogatása során fogalmazódott meg a díjalapítás ötlete.

A konzervatív Osztrák Néppárt színeiben politizáló Sobotka szerint “Wiesenthal nagyszerű osztrák volt, aki élete során nem kapta meg az őt megillető elismerést”.

A javaslatot csupán egyetlen párt, a szélsőjobboldali Szabadságpárt nem támogatta. Ők a névadással nem értettek egyet, s Wiesenthal helyett Ausztria legendássá vált egykori kancellárját, a zsidó származású Bruno Kreiskyt javasolták. Wiesenthal gyakran kritizálta Kreiskyt, aki számos egykori nácit tűrt meg, sőt védelmezett kormányában, és baráti kapcsolatokat ápolt palesztin terrorszervezetekkel.

Három díjazottról döntenek minden évben, akik közül egy kitüntetett 15 000 euró (4.6 millió Ft), két társa pedig fejenként 7 500 euró (2.3 millió Ft) járadékot kap évente. A díj azokra vár, akik “különleges civil kurázsival lépnek fel az antiszemitizmus ellen és sokat tesznek a holokauszt-oktatásért” – áll a parlamenti határozatban.

Oskar Deutsch a Bécsi Izraelita Hitközség elnöke üdvözölte a Wiesenthalról elnevezett díj létrehozását, mely “megerősíti Ausztria és egész Európa elkötelezettségét a humanista alapelvek mellett”.

A díjalapításra Simon Wiesenthal lánya, Paulinka Kreisberg-Wiesenthal is reagált és fontos üzenetnek nevezte “a növekvő rasszizmus, antiszemitizmus és holokauszt-tagadás idején”. A kimutatások szerint Ausztriában is évek óta növekszik az antiszemita incidensek száma.

zsido.com

Forrás: Arutz7