Frankfurt és München után a német főváros államhivatala is úgy döntött, hogy az Izrael-ellenes mozgalom nem védekezhet azzal, hogy csupán politikai véleményt fogalmaz meg.

Úgy tűnik, Berlinben lezárult a vita, melyben többen azt állították, hogy a nyíltan Izrael-ellenes BDS-mozgalom nem antiszemita, csupán legitim politikai véleményt fogalmaz meg. A zsidó állammal szemben gazdasági, diplomáciai és akadémiai bojkottot egyaránt sürgető aktivisták tevékenységét ugyanis nemrég a német főváros államhivatalának alkotmányvédelmi csoportja is egyértelműen antiszemitának nyilvánította.

A kormányzati szerv által múlt héten kiadott hivatalos jelentésben az antidemokratikus jelenségeket vizsgálták, köztük a BDS-t is. A beszámoló megfogalmazása szerint – a mozgalom honlapján hirdetett programmal összhangban – a kampány egy olyan lazán szervezett, nemzetközi szinten működő mozgalom, amely „megkérdőjelezi Izrael létezéséhez való jogát, valamint rasszizmussal vádolja Izrael egészét”.

A jelentés ugyanakkor felhívja a figyelmet arra a nehézségre, amit az izraeli politikával szembeni legitim kritika és az antiszemitizmus közötti különbségtétel jelent.

Egy évvel ezelőtt Berlin polgármestere, Michael Müller is csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, amely a bojkott-mozgalmat támogató szervezetek finanszírozásának felfüggesztését, valamint a  közterek használatának megakadályozását célozza – emlékeztet a The Telegraphic Agency.

 

zsido.com