Egy húszfős részeg társaság „öljük meg a zsidókat!” felkiáltással támadott meg egy észak-londoni zsinagógát. Hat embert letartóztattak.

A londoni rendőrség  négy férfit és két nőt letartóztatott abból a húszfős társaságból, amelyik vasárnap hajnalban megtámadott egy zsinagógát az észak-londoni, számos ortodox zsidó lakta Stamford Hillben. A BBC-nek a rendőrség szóvivője vasárnap úgy nyilatkozott, hogy bár antiszemita incidens történt, arra azonban nincs bizonyíték, hogy szélsőséges (neonáci vagy iszlamista) akcióról lett volna szó.  Inkább egy részeg csoport „teljesen elfogadhatatlan cselekedetéről” beszélhetünk.

Hajnali egy órakor, egy buli után húsz részeg huligán érkezett az Ahavas Torah zsinagógához, és megpróbáltak benyomulni az épületbe, ahol éppen zsidó fiatalok tartózkodtak a sabbat végén. A támadók antiszemita gyalázkodásba kezdtek, egyikük felkiáltott, hogy „öljük meg a zsidókat!”, székeket és ablakokat törtek szét, a bentiek pedig kétségbeesetten, kisebb barikád építésével védekeztek (mobiljaikkal felvették az incidenst), és törött bútordarabokkal igyekeztek visszavágni. Az összecsapásban többen komolyabban, egy férfi pedig könnyebben megsérült, ő megpróbálta megakadályozni a csoport benyomulását.

– YouTube

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

Az eset állítólag úgy kezdődött, hogy a csoport az épület előtt megtámadott egy zsidó fiút, aki nem tagja a zsinagógának, és akkor nyomultak be az épületbe, amikor a fiú bemenekült. A részeg támadókat végül a zsinagóga biztonsági szolgálata távolította el az épületből.

Az Ahavas Torah zsinagóga részéről Maurice Davis rabbi közölte, szó sincs vallási okokról, „inkább antiszociális, mint antiszemita incidens” volt, és megerősítette, hogy Stamford Hill biztonságos hely a zsidók számára, erős a közösségi összetartás. Egy 15 éves zsidó fiatal, David Mocha, aki vasárnap reggel a helyszínre ment rendet rakni, ugyanakkor egyértelműen antiszemitának nevezte a támadást, hiszen az „öljük meg a zsidókat!” kiáltást nehéz másként értelmezni. „Én egyáltalán nem érzem biztonságban magam. Néha annyira félek, hogy igyekszem elrejteni a zsidó identitásomat” – nyilatkozta a Daily Mail-nek.

A rendőrség mindenesetre megerősítette a járőrözést a környéken. Ugyanezt jelentette be egy zsidó önvédelmi csoport is, amely együtt is fog működni a rendőrséggel. Erre szükség is lesz, hiszen brit zsidók beszámolói szerint az elmúlt hónapokban, még jóval a párizsi Charlie Hebdo merénylet előtt, megszaporodtak az antiszemita támadások Nagy-Britanniában, ahol közel 300 ezres a közösség létszáma. Egy friss felmérés szerint tavaly az előző évhez képest több mint duplájára, 1168-ra nőtt a zsidóellenes támadások száma, és az antiszemitizmus elválaszthatatlan az Izrael-ellenességtől.

Ugyancsak a közelmúltban mérte fel a YouGov, hogy a britek körében nőtt az antiszemitizmus, négyből egy brit egyetértett azzal, hogy „a zsidók több pénzt hajszolnak, mint más emberek”, 17 százalékuk szerint pedig a zsidók magasabb rendűnek tartják magukat, és ugyanennyien úgy vélték, a zsidóknak túl sok hatalmuk van a médiában.

 

Munkatársunktól