A Rosarióban dolgozó Chábád-küldöttet, Shlomo Tawil rabbit három férfi kerítette be, antiszemita jelszavakat kiabáltak, letépték a fejéről és megtaposták a kalapját, majd a fejét és felsőtestét kezdték ütlegelni.

Rosario a dél-amerikai állam harmadik legnépesebb városa, az ország középső részén fekszik. Chábád-központjának egyik igazgatója az eredetileg Buenos Airesből származó Shlomo Tawil rabbi, aki már 1987 óta vezeti a helyi Chábád közösséget. A rabbi, akinek nyolc gyermeke és két unokája van, könnyebb sérüléseket szenvedett, jelenleg családja körében gyógyul saját otthonában. A rendőrség vizsgálja az esetet.

A rabbi támadóit egy járókelő állította meg, más források szerint a szomszédai siettek a férfi segítségére. A bűncselekményt egyértelműen antiszemita jellegűnek könyvelték el a hatóságok, mivel a támadók egyértelműen azért kötöttek bele a rabbira, hogy bántalmazzák őt, nem loptak el tőle semmit, ráadásul antiszemita jelszavakat is kiabáltak, mielőtt a védtelen emberre vetették volna magukat.

A DAIA elnevezésű, argentínai zsidó politikai ernyőszervezet helyi képviselője, Gabriel Dobkin az incidens után elmondta, hogy szervezete panaszt tesz a rendőrségen. A támadást „heves, nemtelen és antiszemita” jelzőkkel illette. „Többnyire [csupán] elszigetelt támadásokról van szó, melyek a [zsidó] közösség tagjai ellen irányulnak, ám ehhez hasonló erőszakos cselekedet még soha nem történt” – magyarázta Dobkin.

A DAIA és Rosario zsidó közössége közös nyilatkozatot tett közzé, amelyben „e szerencsétlen esemény teljes és tökéletes felderítését és tisztázását” követelik a hatóságoktól. „Reméljük, hogy ezeket az erőszakos embereket mindenképpen kiemelik abból az argentin társadalomból, amely az együttélés, a béke és az igazság útját választotta” – áll a közleményben.

Az argentínai Chábád közösség tagjai

A helyi városi vezetés elnöke, Antonio Bonfatti a Twitteren békére és együttélésre szólított fel, majd kijelentette: „Társadalomként nem engedhetünk teret ezen erőszakos és intoleráns tetteknek”.

A Tawil rabbi elleni támadás az elmúlt két hónap harmadik antiszemita támadása volt. A másik kettőre a fővárosban, Buenos Airesben került sor. Áprilisban ketten támadtak egy zsinagógában imádkozókra, májusban pedig egy helyi rabbit támadtak meg. Korábban, még februárban Argentína főrabbiját, Gabriel Davidovichot érte komoly sérüléseket okozó, brutális támadás saját otthonában, melyről azonban egyelőre úgy tűnik, hogy bűnügyi jellegű és nem antiszemita indíttatású rablásról van szó. Ebben az ügyben öt gyanúsítottat tartóztattak le. A fizikai támadásokon kívül az elmúlt időszakban megszaporodtak az egyéb, antiszemita jellegű cselekmények. Nagyjából két héttel ezelőtt például horogkeresztet festettek egy zsidó tulajdonban lévő fodrász-szalonra Buenos Airesben, és a környéken neonáci szórólapokat osztogattak.

zsido.com

Forrás: TOI