A franciaországi Moissac lakói különleges bátorságról és emberségről tettek tanúbizonyságot a második világháború alatt. Utódaik egy része egy zsidóellenességgel vádolt, szélsőjobboldali politikusra adták voksukat az önkormányzati választásokon.

A Toulouse-hoz közeli, 12 000 fős kisváros azzal érdemelte ki a “világ igazainak városa” elnevezést, hogy lakosai a holokauszt idején a partizánokkal együttműködve 500 zsidó gyermek életét mentették meg. Tettüket a jeruzsálemi Jád Vásem múzeum “a második világháború egyik különleges fejezetének” nevezte. A “világ igazai” kifejezés arra a díjra utal, melyet a Jád Vásem adományoz azon nem zsidók számára, akik zsidókat mentettek a második világháború alatt.

Az embermentők emlékére a múzeum közreműködésével 2013-ban felavatták a Világ Igazai teret Moissacban, ahol emléktábla örökíti meg a háborúban történteket. Az eseményt nagy médiaérdeklődés kísérte az egész országban.

Az utóbbi napokban Moissac ismét a címlapokra került, azonban egészen más apropó kapcsán: Romain Lopez, a szélsőjobboldali Nemzeti Front párt jelöltje kapta a legtöbb szavazatot a polgármester-választáson. A holokauszttagadó Jean-Marie Le Pen által alapított pártban tevékenykedő Lopez korábban többször tett antiszemita kijelentéseket.

A politikus elsöprő többséggel, a voksok 62%-val került az első helyre. Ironikus módon éppen a franciaországi antiszemitizmus ellen küzdő holokauszt túlélő történészt, Serge Klarsfeldet támadta néhány éve egy Twitter-üzenetében: “Az üldözési mánia apostolai azt sem tudják, mit találjanak még ki” – írta, miután Klarsfeld bemutatta a parlamentnek az antiszemita incidensekről készített felmérését.

Lopez később elnézést kért és állította, hogy nem volt zsidóellenes éle kijelentésének.

A politikus nem az egyetlen, aki győzött az egyre népszerűbbé váló, radikális párt színeiben. Louis Aliot a spanyol határhoz közel fekvő nagyváros, Perpignan polgármesteri székét kaparintotta meg. Az önkormányzati választások másik nagy nyertese az Izraellel meglehetősen kritikus baloldali erő, a Zöld Párt lett, mely Lyonban, Bordeaux-ban és Strassbourg-ban, illetve Párizs és Marseille több kerületében került az első helyre.

Lopez győzelme kapcsán megdöbbenésének adott hangot Gaby Cohn-Bendit, aki bátyjával, a neves politikussá vált Daniellel együtt Moissacban bujkálva élte túl a holokausztot.

Jean-Yves Camus, ismert politikai elemző és a radikális mozgalmak kutatója a következőt mondta az ügy kapcsán: “Az eredmény különösen megdöbbentő, ha figyelembe vesszük, hogy még mindig élnek olyanok Moissacban, akik átélték a háborút és a szüleik zsidó gyerekeket rejtegettek az otthonaikban. Ez komoly kérdéseket vet fel az emlékek megőrzésével kapcsolatban”.

zsido.com

Forrás: Arutz7