Nagy-Britannia zsidó vezetői felszólították a kormányt, hogy kövesse más országok példáját, és ne vegyen részt azon az ünnepségen, amely az Izraelt támadó konferencia évfordulójára szerveztek.

Ausztrália, Kanada és az Egyesült Államok már mind visszalépett az úgynevezett durbani folyamat 20-ik évfordulójának megünneplésére irányuló tervektől, amely arról a dél-afrikai városról kapta nevét, ahol az első konferenciát tartották – emlékeztet cikkében a jewishnews.timesofisrael.com.

A 2001-es eseményt néhány résztvevő antiszemita kijelentései árnyékolták be, míg több ország a cionizmus és a rasszizmus közé próbált egyenlőségjelet tenni, ami az Egyesült Államokat és Izraelt a rendezvényről való távozásra késztette. Később is távol tartották magukat egyes országok a későbbi konferenciáktól, bár Nagy-Britannia képviseltette magát néhányon.

A brit zsidóságot meghatározó szervezete a Jewish Leadership Council and Board of Deputies levélben fordult Dominic Raab külügyminiszterhez, amelyben arra kérte, erősítse meg, hogy az Egyesült Királyság távol marad.

“Ez az egynapos rendezvény nem egy komoly kísérlet a rasszizmus nemzetközi legyőzésére, hanem egy olyan, állítólagosan rasszizmus-ellenes konferenciáról való megemlékezés, amely maga is antiszemita volt.” – írják a zsidó vezetők.

zsido.com

Kép: jewishnews.timesofisrael.com