Hazaküldték a Svédországban futó reality két szereplőjét, miután azok antiszemita véleményüknek adtak hangot. Kiderült, hogy egy harmadik szereplő is hasonló világnézetet vall, de mivel ennek a műsorban nem adott hangot, így tőle nem váltak meg.

A kirekesztő és szélsőséges megjegyzések hatására sok tévénéző tiltakozott, ahogy a zsidó hitközség is aggodalmának adott hangot. “Sajnálatos módon az utóbbi időben az antiszemitizmus megerősödésének lehetünk tanúi Svédországban, és az elmúlt években néhány súlyos incidenssel is szembe kellett néznünk. Azt gondolom, hogy ha valaki egy olyan, a fiatalok körében népszerű műsorban, mint a Big Brother, ilyesmit mond, azzal legalizálja az antiszemitizmust” – mondta a Svédországi Zsidó Közösségek Szövetségének elnöke.

A műsor egyik epizódjában az egyik szereplő korábbi főnökére panaszkodott, majd hozzátette: “Zsidó volt, úgyhogy érthető a dolog”. Társa erre így felelt nevetve: “Utálom a zsidókat”.

Az eset után a két szereplőt hazaküldték. Egyikük később Instagram-oldalán kért bocsánatot az elhangzottakért.

Közben a Nyheter 24 hírmagazin munkatársa kiderítette, hogy  a valóságshow egy harmadik szereplője korábban neonáci eszméket hirdetett közösségi oldalakon, náci szimbólumokat tetováltatott magára és neonáci zenekarokat népszerűsített. Az illető kijelentette, hogy bár a múltban valóban szimpatizált a szélsőjobboldali gondolatokkal, mára megváltozott a világnézete.

Az újságíró szerint aggasztó az a tény, hogy a 13 reality-szereplőből hárman is zsidóellenességgel hozhatók összefüggésbe. “Talán divatossá vált antiszemitának lenni? Ezzel lehet menő valaki manapság?”- tette fel a kérdést.

Krystofer Ahlstörm, az egyik legnagyobb svéd napilap, a Dagens Nyheter újságírója elmondta, hogy a kilencvenes években a svéd tv-műsorokban gyakran hívtak meg radikális nézeteket valló embereket, pl. harcos feministákat vagy vegánokat, hogy élénk vitákat gerjesszenek és így növeljék a nézettségüket. “Manapság ugyanezt a logikát követik a médiában, és az értékrend eltorzulása miatt hamarosan a neonácik lehetnek az új vegánok” – mondta Ahlstörm.

A 20 000 fős svéd zsidó közösség számos kihívással néz szembe. Nemcsak a növekvő antiszemitizmus, hanem a vallási életet ellehetetlenítő, a kóser vágást és a körülmetélést betiltó törvényjavaslatok is megnehezítik az életüket. Ráadásul a zsidógyűlölet három forrásból is táplálkozik Svédországban: a hagyományos szélsőjobb, az antiszemitizmust Izrael-ellenességbe csomagoló szélsőbal és a radikális iszlám hívei is félelmet keltenek a zsidókban. Egy hivatalos felmérés 280 antiszemita incidensről számolt be 2018-ban, ami a legmagasabb érték a vizsgálat első éve, 2006 óta.

zsido.com

Forrás: Arutz7