A mai napon tartott brit parlamenti választások előtt olyan plakát jelent meg Bristolban, melyen Theresa May Dávid-csillagos fülbevalóval látható.

A poszteren a két rivális, a radikálisan Izrael-ellenes munkáspárti jelölt, Jeremy Corbyn arcképe néz farkasszemet Theresa May-jel. A Dávid-csillagos fülbevaló nem az egyetlen utalás a zsidó államra: a plakáton a konzervatív párt bűneit felsoroló listán első helyen szerepel a “Balfour” felirat, mely az 1917-es Balfour-deklarációra utal. Ebben ismerte el Nagy-Britannia a zsidó nép jogát arra, hogy államot alapításon a szentföldi brit mandátumterületen.

A plakátot kihelyező csoportosulás állítja, hogy szó sincs zsidóellenességről, mindössze May közel-keleti politikáját kritizálják.

“Nincs antiszemita üzenetünk. Azért használjuk azt a szimbólumot a fülbevalón, hogy felhívjuk a figyelmet Theresa May kormányának kapcsolatára Izraellel. Csak a külpolitikáról van szó. Egyébként is, az csak egy kis részlete a plakátnak” – jelentette ki Nima Masterson, a plakát egyik tervezője. “Külpolitikát kritizálunk, nem vallást. Egyáltalán nem vagyok antiszemita. Vannak zsidó barátaim, és a féltestvéreim is zsidók.” – tette hozzá.

Masterson érvelését nem mindenki fogadta el. Egy zsidó járókelő ki is fakadt a Bristol Post újságírójának: “Ez egy hatalmas plakát, akkora, mint egy busz. Tudom, hogy ez politikai plakát, és Theresa May ellen készült, de minek oda a Dávid-csillag? Szerintem ez antiszemitizmus. Elképesztő, hogy ez a társadalom megint itt tart. Nehéz elhinnem, hogy megint olyasmit látok és hallok, melyre már a gyermekkorom óta nem volt példa. Rosszul vagyok ettől.”

Többen felhívták a figyelmet, hogy Theresa May orrát jelentősen megnagyobbították a plakáton, melynek üzenete így már egyértelműen dekódolható.

A Bristol Post felmérést végzett olvasói körében, melyből kiderült, hogy a válaszadók 79%-a tartja antiszemitának a plakátot.

A panaszok hatására a bristoli városháza elrendelte a plakát hatósági eltávolítását, de a szervezők végül maguk szedték le.

Forrás: Bristol Post