Az egyik amerikai egyetem diákönkormányzata elfogadott egy állásfoglalást, amelyben kifejtik, hogy az anticionizmus és az antiszemitizmus között nincs kapcsolat.

A Illinoisi Egyetem diákszervezete egy csomagban szavazott a rasszizmus elítéléséről és az antiszemitizmus-anticionizmus kérdéséről. 29 igen, 4 nem szavazat ellenében, 4 tartózkodás mellett fogadták el az állásfoglalást. A történteket abszurdnak minősítette az egyetem zsidó közösségének képviselője a Fox News beszámolója szerint. Lauren Nesher szerint mostantól nem érezhetik magukat biztonságban a zsidó diákok az egyetemen, hiszen pl. bárki szervezhet olyan eseményt, ahol a zsidó állam létét kérdőjelezik meg – olvasható a jpost.com cikkében.

Az állásfoglalás – amit ráadásul a szukot idején szavaztak meg – azt tartalmazza, hogy az antiszemitizmus és az anticionizmus közötti egyenlőségtétel a palesztinok elleni megfélemlítési taktika része. A dokumentummal kapcsolatban nem egyeztettek egyetlen zsidó érdekvédelmi szervezettel sem. Ennek ellenére 400 zsidó diák jelent meg a szavazáson Lauren Nesher vezetésével. Amikor felhangzott a „szabad Palesztinát!” jelszó, mind kivonultak.

A zsidó diákokat egy palesztin-barát csoport azzal vádolta, hogy terroristaként bélyegzik meg az aktivistáikat miközben ők az egyetem összes marginalizált csoportját képviselik. Az egyetemi szenátus egyetlen zsidó tagja szerint ez az egész akció még jobban összekovácsolja őket és még büszkébben vállalják zsidó identitásukat az intézményben.

zsido.com

 

 

 

 Kép: jpost.com