Antiszemita graffitival rongálták meg a berlini fal ismert maradványát. Az eset azon a héten történt, amikor több ezer zsidó sportoló részvételével a Maccabi Játékokat tarják a német fővárosban.

A falnak ezen a részén egy híres „freskó” látható, amin egy izraeli zászló fuzionál egy német lobogóval. Günther Schaefer 1988-ban készítette a náci pogrom, a Kristályéjszaka 40. évfordulójára emlékezve. Miután felfedezték a rongálást, a rendőrség egy állvánnyal takarta el és az alkotó vasárnapra már helyre is állította az eredeti állapotot.

Van benne rutinja, eddig 51 alkalommal volt szükség a restaurálásra, legutóbb márciusban. Általában neonácik, szélsőbalosok, iszlám szélsőségesek esnek neki az alkotásnak, de sima vandalizmus is előfordul – mondja Günther Schaefer, aki a Facebookon hívta barátait, hogy segítsenek neki a helyreállításban – olvasható a jta.org beszámolójában.

A német média értékelése szerint az eset egyértelműen összefügg a Maccabi Játékokkal. Beszámolók szerint fiatal zsidók egy csoportját verbális antiszemita támadás érte a városban, az egyik sportesemény helyszínének közelében. Egy másik esetben arab férfi sértegetett biztonsági őröket annál a szállodánál, ahol a legtöbb sportoló lakik. Az amúgy sem félvállról vett biztonsági intézkedéseket tovább szigorították. Ahogy arról beszámoltunk Magyarországot több mint félszázan képviselik, köztük Montreal olimpiai bajnoka.

Kép: Facebook

Megszakítás