A járvány miatt a megemlékezések nagy részét az internet segítségével tartották meg. Így tett Izrael berlini nagykövete, Jeremy Issacharoff is, aki egy túlélővel lépett kapcsolatba a Zoom program segítségével. A beszélgetést azonban meghackelte egy Izrael-ellenes aktivista, aki antiszemita rágalmakat vágott a résztvevőkhöz és Hitler képét jelenítette meg a képernyőkön.

A támadás miatt a beszélgetést meg kellett szakítani. Miután sikerült a hackert eltávolítani a programból, újraindították az online találkozót, mely végül a terveknek megfelelően, tiszteletteljes légkörben zajlott le.

„A holokauszt emlékét és a túlélők méltóságát bemocskolni felfoghatatlanul szégyenteljes cselekedet, és lerántja a leplet az aktivista nyílt antiszemitizmusáról” – áll a berlini izraeli nagykövetség közleményében.

A nagykövet a következőt fűzte az esethez: Már három éve szolgálok itt és az a tapasztalatom, hogy a németek többsége megadja a tiszteletet a holokauszt emlékének. Ami most történt, az rendkívül sajnálatos, de egyben igen szokatlan is és természetesen mélyen elítélendő. Amikor másnap reggel [az Izraelből közvetített] szirénaszót hallgattam a rádióban, rendkívül nagy szomorúságot éreztem, amiért 75 évvel a holokauszt után valaki képes ilyen módon meggyalázni a soá emlékét és megzavarni egy túlélő visszaemlékezését. A szomorúság mellett az is éreztem, hogy most kell erősnek lennünk. Ez jelenti a „soha többé!” jelszava. Minden nap ki kell állnunk a náci gondolkodásmód és szóhasználat ellen.”

Az ügyben megszólalt Heiko Maas, német külügyminiszter is: „Micsoda elképesztő tiszteletlenség a túlélőkkel és az áldozatokkal szemben! Kimondhatatlanul szégyenteljes!” – írta Twitter-üzenetében a politikus.

zsido.com

Forrás: Arutz7