Robert Mitchum nagyszerű színész volt és nyílt antiszemita. Elválasztható a kettő egy ünneplésen?

Retrospektív vetítésekkel készül a New York Film Festival az egykori filmsztár Robert Mitchum emlékére, mivel idén ünneplik születésének századik évfordulóját. A nagyszerű színész emlékét azonban beárnyékolja egy sokat vitatott interjú, amit 1983-ban adott az Esquire-nek. Ebben gyakorlatilag kétségbe vonja a holokausztot és más vállalhatatlan megjegyzéseket is tesz – olvasható a showbiz411.com írásában.

„Hitlernek élettérre volt szüksége” – mondta az interjúban. A 6 millió zsidó áldozatra utaló riporteri kérdésre azt válaszolta: „Hát, a zsidók ezt mondják, én nem tudom, de az emberek ezt vitatják”. Beszél arról is, hogy gyerekkorában egyedüli nem zsidóként, hogy élt meg egy szombati vacsorát a szomszédságukban Philadelphiában. A beszélgetés során tett még néhány negatív megjegyzést a zsidókra, azok „megbízhatatlanságára”.

Az interjú akkoriban hatalmas vihart kavart. Mitchum úgy védekezett, hogy megvezették, hogy csak „játszott”, és egy akkoriban futó filmjének a karakterébe bújt (That Championship Season), hogy reklámozza azt. Sem szenilitásra, sem részegségre nem hivatkozott később az üggyel kapcsolatban, a magazin pedig nem vonta vissza az anyag egyik részét sem.

Manapság Mel Gibson keveredik ilyen ügyekbe, amik után általában látványos vezeklésbe kezd és mindent a Tequilára fog.

Kép: rollingstone.com