Az intézmény iskolájába járó diákok szülei a gyerekeiket féltik.

Egy helyi zsidó szervezet bezárása mellett döntöttek az észak svédországi Umeå városában, ahol az intézmény folyamatos antiszemita fenyegetéseket kapott email üzenetekben – közölte a Jerusalem Post. Ismeretlenek az épületet is rendszeresen antiszemita szimbólumokkal és szlogenekkel firkálták össze a múltban; a graffitik szlogenjeiben többek között azt üzenték: „Tudjuk, hol laktok”.

Az angol nyelvű The Local híroldal információi szerint a zsidó központ tagjai vasárnapi tanácsukat követően teljes egyetértés mellett döntöttek úgy, hogy bezárják az intézmény kapuit és leállítják annak tevékenységét a fennálló biztonsági kockázatok miatt.

„Túl sok dolog történt mostanában, ami miatt a zsidó szülők nem érzik biztonságban gyermekeiket az iskolákban” – jelentette ki Carinne Sjöberg, a szervezet szóvivője egy svéd TV csatornának. „Nem szabadna, hogy olyan világban éljenek a gyermekeink, ahol szégyenkezniük kell azért, amik. De egyszerűen nem tudunk tovább működni, ha az emberek meg vannak félemlítve” – tette hozzá indoklásában.

Az ügy kapcsán Yaakov Haguel, a Cionista Világszervezet alelnöke figyelmeztetett: „Svédországban az antiszemitizmus minden vörösvonalat átlépett”. Szerinte a svéd kormány szemet huny a zsidósággal és Izraellel szembeni gyűlölet felett – írta az Arutz Sheva.

„Menekülnek innen a zsidók, mert félnek a növekvő antiszemitizmustól. Izrael-ellenes kampányok működnek, amelyek olyanokat terjesztenek, hogy a palesztinok szerveit lopják el és árulják. Több esetben is előfordult, hogy a helyi muzulmánok szó szerint zsidókat üldöztek. És a kormány támogatja az Izrael-ellenes álláspontot, aránytalanul nagy támogatásban részesíti a palesztinokat és az iszlám országokat” – tette hozzá Haguel.

zsido.com

Kép forrása: Jewish Journal