A Pfizer elnöke, Albert Bourla, a Teva Pharmaceuticals vezetője, Kare Schultz és az Egyesült Államok elnökének fő egészségügyi tanácsadója, dr. Anthony Fauci is részt vett a holokauszt áldozatainak emléknapján tartott Élet Menetén, melyre idén virtuális keretek között került sor szerte a zsidó világban április 7-én és 8-án.

Albert Bourla, a Pfizer elnökének szülei maguk is holokauszt túlélők voltak. A világ három vezető egészségügyi szakembere a holokauszt emléknap nyitó programjai közé tartozó, különleges online szimpóziumon is felszólalt. A beszélgetés az „Orvoslás és erkölcs: a holokauszt és a COVID-19 tanulságai” címet viselte és az elismert szakemberek és kutatók mellett túlélők is megszólaltak. A tárgyalt témák közé tartozott az egészségügyi ellenállás a holokauszt során, a náci orvoslás öröksége, valamint az, hogy mit taníthat nekünk a holokauszt a páciensek ellátásának etikájáról. A szimpózium során dr. Anthony Fauci az „erkölcsi bátorság az egészségügyben” elnevezésű díjat is átvehette a koronavírus-járvány és más fertőző betegségek elleni küzdelemben tanúsított áldozatos tevékenységéért, valamint az emberiség egészsége és jólléte iránti elkötelezettsége elismeréseként.

Fauci így kommentálta az eseményt: „Az elmúlt év során a szörnyűséges világjárvány által okozott, leírhatatlan szenvedéseknek voltunk tanúi. Ugyanakkor azt is láttuk, hogy hogyan gondozzák erkölcsi kötelességtől vezéreltetve férfiak és nők a betegeket és a haldoklókat együttérzéssel és szeretettel, kockáztatva saját egészségüket is. Hősökként tekintünk rájuk, és hálásak vagyunk az önfeláldozásukért. Most, amikor a holokausztra emlékezünk, és emlékezünk azokra a milliókra, akiknek életét a kimondhatatlan gonoszság törte ketté, ám akiknek a hangja így is szól hozzánk az eltelt időn keresztülívelve. Fontos, hogy soha ne felejtsük el, nemcsak azért, mert a gonosz nem tűnt el, hanem azért is, mert az erkölcsnek és a jóságnak mindig erősnek kell maradnia bennünk.”

A Pfizer elnöke, Albert Bourla családjának történetét idézte fel. A görögországi Thesszalonikben született és felnőtt szülei azon kevesek közé tartoztak, akik a város 50 ezer zsidó lakója közül túlélték a holokauszt borzalmait. Bourla így méltatta a szüleit: „A szüleim rengeteget beszéltek a holokausztról. Azért tettek így, mert azt akarták, hogy emlékezzünk. Emlékezzünk az elveszett életekre, emlékezzünk arra, hogy mi történhet, ha a gonoszság vírusa korlátlanul terjedhet. És főként, emlékezzünk az emberi élet értékére. Amikor a szüleim a holokausztról beszéltek, soha nem említették a haragot, vagy az elégtételt. Nem azt tanították, hogy gyűlöljük azokat, akik ezt tették a családunkkal és a barátainkkal. Inkább arról beszéltek, hogy milyen szerencsések voltak, hogy életben maradtak, és hogy hogyan kell nekünk ünnepelnünk az életet és továbblépni.”

A Nemzetközi Élet Menete elnöke, Phyllis Greenberg a járvány és a vészkorszak közötti kapcsolatokról beszélt. „Büszkén tisztelgünk a szakemberek előtt, akik saját életüket kockáztatták, hogy könnyítsenek a fájdalmakon és megmentsék mások életét a lágerekben. Napjaink egészségügyi szakemberei az ő nyomukban járnak. Elkötelezettek vagyunk az odaveszettek emléke iránt és tisztelgünk azok előtt, akik csodálatos módon túlélték a holokausztot. A 2021-es Virtuális Élet Menetét büszkén szenteljük a nemzetközi egészségügyi közösségnek. Tisztelgünk az orvosok, nővérek, ápolók és más dolgozók előtt…”

A Virtuális Élet Menete e témakörnek megfelelően külön figyelmet szentelt a holokauszt során az életüket kockáztató egészségügyi szakembereknek. Az innovatív technológiának köszönhetően a járvány miatt csupán a virtuális térben zajló programon szinte azt az élményt nyújtotta, mintha a szereplők maguk is a helyszínen lettek volna. A Nemzetközi Élet Menete a legnagyobb, évenként megrendezett, nemzetközi holokauszt oktatási program. 1988-tól fogva egészen 2020-ig, a járvány kitöréséig minden évben hatalmas tömegek részvételével rendezték meg Lengyelországban és Izraelben jom hásoákor, az izraeli hookauszt napon. Az évek során majdnem 300 ezer résztvevő tette meg a 3,2 km-es utat Auschwitz és Birkenau között, ami a holokauszt áldozatainak számára a halál útját jelentette. Innen ered a program elnevezése is, mely emléket állít az odaveszetteknek és lerója tiszteletét az áldozatok előtt, egyben azt az üzenetet hordozva, hogy bár óriási a veszteségünk, amit soha nem felejthetünk el, mi mégis itt vagyunk.

zsido.com

Forrás: Arutz7