Mi történt az elmúlt héten Izraelben?

A héten jelentős mennyiségű csapadék hullott az ország északi és középső részén, fennakadásokat okozva Izrael számos főútján. A hatalmas, szinte tó méretű pocsolyákban elakadt autókat helyenként darukkal kellett kimenteni. Az utcákon hömpölygő víz mindent magával vitt, veszélyeztetve a járókelők testi épségét, és számos lakást árasztott el. A Hermon-hegyet a hóesés miatt lezárták a látogatók elől. Az időjárási előrejelzések szerint az áradások tovább folytatódnak. A víztömegek dél, illetve kelet felé tartanak, a Holt-tengert tápláló folyókba, keresztül a Júdeai-sivatagon. A Kineret-tó az esőzések hatására 18 centimétert emelkedett, ám a vízszint még mindig 98 centiméterrel van a minimálisan szükséges alatt – vagyis még rengeteg esőre van szüksége Izraelnek az idén.

Áradások szerte az országban

Az országra zúduló csapadékmennyiség hatására Dávid Lau izraeli főrabbi elrendelte, hogy ne mondjanak több nyilvános imát az esőért. A „Váánénu bore olám – És felelj nekünk, világ Teremtője” kezdetű imádságot különösen nagy mértékű szárazság esetén mondják a közösségekben, és a főrabbinátus hetekkel ezelőtt rendelte el a fohász nyilvános felolvasását. „Megáldattunk és megnyíltak az Ég kapui, így különbséget kell tennünk a közösség küldötte és az egyén imája között… Az előimádkozónak nem kell elmondania a Váánénu imát, de az egyén mindaddig folytathatja saját imájában a szöveg felolvasását, ameddig csak szükség van esőre. Mint minden más kérést, ezt is elmondhatjuk a ’Soméá tfilá’ – aki meghallgatja az imádságot áldásban. Éppen ezért a szárazság [véget éréséért] mondott, különleges imát nem kell a továbbiakban nyilvánosan elmondani, és az ilyen jellegű kéréseket a Bárech álénu – áldj meg minket áldásban kell összpontosítanunk, és az Örökkévaló továbbra is meghallgatja fohászainkat, és esővel ajándékoz meg minket.”

Lau rabbi a Kineret-tó víszszintjének emelkedéséért mondott ima alkalmával

Öt új villamos vonal Jeruzsálemben

A Közlekedési, illetve a Gazdasági Minisztérium is részt vesz a jelenleg egyetlen vonalból álló jeruzsálemi villamosközlekedés fejlesztésében. A várost keresztül-kasul behálózó öt új vonal megépítésének terveit néhány nappal ezelőtt mutatták be. A teljes beruházás a tervek szerint 2024-re készül el, ám az utasok már korábban is használhatják a tömegközlekedés e formáját a fővárosban, mivel az elkészült szakaszokat folyamatosan adják majd át.

Jeruzsálemi villamos

A hat vonalra bővített hálózat napi több mint 400 ezer utas szállítására lesz alkalmas, öt percenként járnak majd a szerelvények és a város minden lakója Jeruzsálem bármely pontjáról öt percen belül villamosmegállóba érhet. A jeruzsálemi tömegközlekedésért felelős vezetők emellett azt is bejelentették, hogy a legforgalmasabb állomások közelében nagyméretű parkolókat építenek és sok helyen a forgalmi rendet is megváltoztatják a hatékonyabb és biztonságosabb közlekedés elérése érdekében. Ebben az évben a város több pontján, többek közt a Hádászá Éjn Kárem kórház környékén, a Hár Hácofimon és a Givát Mordecháj negyedben kezdik meg az infrastruktúra előkészítését.

 

Európai mediátort akar Ábbász

A Palesztin Hatóság továbbra sem nyugszik bele abba, hogy az Egyesült Államok elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként. Hetekkel a bejelentés és néhány nappal annak davosi megismétlése után a Hatóság vezetője, Máhmud Ábbász telefonon hívta fel Zehává Gál-Ont, a baloldali Merec párt vezérét a képviselőnő apjának halálát követően. Ábbász kijelentette, hogy az oslói egyezmény megszűnt, és Amerika többé nem vehet részt mediátorként Izrael és a palesztinok közti béketárgyalásokon: „Az Egyesült Államok nem közvetíthet Izrael és a palesztinok között. Új mediátorra van szükségünk, európaira… Néhány beszélgetésünkben [Trump elnök] jó alkut ígért a konfliktus megoldására, és aztán jött ez a rossz meglepetés, amit nem fogadhatunk el. Készen állunk a tárgyalásokra, és soha nem is akartunk elállni a megbeszélésektől, ám sajnálatos módon senki nem akar velünk tárgyalni, különösen nem az amerikaiak, akik jelenleg meg akarnak minket büntetni.” Ábbász korábban kijelentette, hogy semmiféle amerikai béketervet nem fogad el a továbbiakban, és ennek megfelelően Amerikát megkerülve azt szeretné elérni az EU-ban, hogy az 1967 előtti határok alapján ismerjenek el egy palesztin államot, fővárosként Kelet-Jeruzsálemmel.

Az arabok előtt újra megnyitott út Chávát Gilád mellett

Eközben az izraeli biztonsági szolgálatoknak sikerült időben feltartóztatni az Itámár településre bejutni próbáló, fegyverekkel felszerelkezett terrorista párost, ahogy a Gus Ecionban fekvő Efrát városában támadásra készülő arab merénylőt is. Korábban mindkét településen történt már súlyos merénylet. A hadsereg katonái egy fegyverraktárt is lefoglaltak. Ennek fényében igen furcsának hat az a hír, hogy megnyitották az autóforgalom előtt azt az utat, melyen néhány héttel korábban egy arab terrorista meggyilkolta Ráziel Sevách rabbit.

 

Egy új izraeli technika segítségével húsz százalékkal csökkenthetők a szállodai kiadások

A netanjai székhelyű Vortex Energy nevű izraeli stratup érzékelőkkel és monitorokkal gyűjti a hőmérsékleti ingadozások adatait, és különleges szoftverje segítségével azonnal fel is használja azokat a hűtő-, illetve fűtőrendszerek üzemeltetése során. A rendszer a külső és a belső hőmérsékletet egyaránt figyelembe veszi és a berendezéseket ezek alapján szabályozza is, jelentősen hozzájárulva a szálloda kiadásainak, valamint a károsanyag-kibocsátás csökkenéséhez. A szállodák mellett egyéb létesítmények, például börtönök, vagy idősek, illetve betegek ellátására szakosodott otthonok is profitálhatnak a találmányból.