A magát „progresszívként” definiáló Now This szervezet közzétett egy videót, melyben a Washington University hallgatói Donald Trump elnök azon döntését kifogásolják, amelyben szigorúbb fellépést rendelt el az egyetemi campusokon elburjánzott antiszemita incidensek ellen.

A hallgatók szerint Trump akarja eldönteni, hogy ki számít zsidónak, továbbá el akarja hallgattatni az Izraellel kritikus palesztinbarát csoportokat. Véleményük szerint Trump ezzel is a fehér felsőbbrendűséget próbálja megszilárdítani Amerikában. Az elnöki rendelet szerint az egyetemeken tapasztalható zsidóellenesség alapja, hogy a zsidó hallgatókat egy faj vagy nemzetiségi csoport képviselőinek tekintik. A hallgatók felháborítónak nevezték, hogy Trump elítélte a zsidó állam bojkottját hirdető mozgalmakat, továbbá elfogadhatatlannak tartják, hogy Jeruzsálemet tartja Izrael fővárosának.

A megtévesztő nevű, valójában a palesztin terrorizmust támogató és Izrael létezési jogát is elvitató „Zsidó Hang a Békéért” szervezet által készített videóban az egyik, magát zsidónak valló, s a jellegzetes arab kendőt, a kafijét viselő diáklány két arab társával beszélget, s közben Anne Frankot veszi célba: „Mi lenne, ha újra megtörténne a holokauszt? Nos, már láthatjuk is, mi történik. Látjuk, ahogy emberek halnak meg a határon, mert nem jutnak orvosi ellátáshoz. Anne Frank is így halt meg. Nem koncentrációs táborban halt meg, hanem tífuszban.” Becca Lewis ezt követően sírással küszködve nevezi antiszemitának az amerikai elnököt és követel több jogot a palesztinoknak.

Anne Frankkal valóban tífusz végzet 15 éves korában, ám ez a bergen-belseni koncentrációs táborban történt, ahová azt követően hurcolták el, hogy amszterdami búvóhelyüket elárulta egy náci kollaboráns. A videó megjelenését követő, Lewist holokauszttagadással vádoló tiltakozások miatt a NowThis kivágta az inkriminált részt, és a következő helyreigazítást tette közzé: „Eltávolítottuk a videó azon részét, melyben helytelen állítás hangzik el Anne Frankkal kapcsolatban. Ezek a zsidó és palesztin hallgatók Trump rendelete ellen szólalnak fel, mely egyenlőségjelet tesz az anticionizmus és az antiszemitizmus között”.

A videót kritizálók nem tartották jó döntésnek a kifogásolt mondat eltávolítását. Véleményük szerint  azt benne kellett volna hagyni a videóban, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a nyilatkozó diáklány többi állításának valótlanságára.

zsido.com

Forrás: TOI