Akkor érkezett, amikor már bujkáltak. A posta visszavitte a feladónak.

Anne Frank apjának 1942-ben küldött, felbontatlan levelet árvereztek el egy elhunyt bélyeggyűjtő más tárgyaival együtt. A biztosítótársaságtól küldött levelet Anne Frank otthonába címezték, ám a címzett ekkor már családjával együtt bujkált a nácik elől. A boríték kikiáltási ára 570 dollár. Az árverést szeptember 21-én tartják az Amszterdamtól délre fekvő Amstelveen Corinphila Aukciós Házában. A levél „kiemelkedő jelentőségű, a Frank család életének legnehezebb időszakának, földalatti létük testamentuma” – írta az aukciós ház.

A borítékon piros pecsét: „vissza a feladónak”. Címzettje Otto Frank, a naplóíró tizenéves apja, és közvetlen családjának egyetlen olyan tagja, aki túlélte a holokausztot. Amikor a levelet elküldték a család Amszterdam déli részén, a Merwede téren álló otthonába, ők már a ma Anne Frank-háznak nevezett épületben bujkáltak a főváros nyugati részén. Több mint két évet töltöttek ott, mielőtt felfedezték és koncentrációs táborba küldték őket.

A 13 évesen bujkálni kényszerülő Anne Frank naplót írt tapasztalatairól. Bejegyzéseit apja később „Egy fiatal lány naplója” cím alatt gyűjtötte egybe és adta ki 1947-ben. A könyv bestsellerré vált, és Anne Frankot az üldöztetés szimbólumává, valamint a holokauszt egyik legismertebb áldozatává avatta.

A felbontatlan levél, mely feltehetőleg soha nem jutott el az 1980-ban elhunyt Otto Frankhoz, egy 2013-ban meghalt bélyeggyűjtő, Stefan Drukker hagyatékából került elő. A levelet tartalmazó boríték az angol Gresham életbiztosítási logóját jelvényét viseli.

Az aukciós ház igazgatója, Nathan Bouscher az újságírók kérdésére elmondta, hogy a levelet más borítékok között találták, melyeket Drukker a rájuk ragasztott bélyegek miatt őrzött meg. Bouscher nem tudja, mit tartalmaz a lezárt levél, bár megpróbálkozott azzal, hogy erős fény ellenében tartva kisilabizálja a benne rejtőzködő irat tartalmát. Annyit derített ki, hogy gépelt szövegről van szó.

zsido.com

Forrás: Arutz7

 

Megszakítás