Egy észak-angliai megye megtiltotta, hogy a felügyelete alatt álló állami oktatási intézményekben rituális vágásból származó húsféleségeket használjanak fel.

A döntés a zsidó és a muszlim közösségeket egyaránt érinti. A Manchesterrel határos Lancashire megye önkormányzata még októberben fogadta el a hamarosan életbe lépő, diszkriminatív határozatot. Manchesterben és környékén él az Egyesült Királyság második legnagyobb zsidó közössége, mintegy 25 000 ember, ahogy sok, muszlim országból érkezett bevándorló is.

A megyei önkormányzat tagjai 41-24 arányban fogadták el a döntést, 15-en pedig tartózkodtak. Lancashire területén 27 olyan iskola működik, mely rituálisan vágott – elsősorban halal – hússal készült étkezést biztosít diákjainak, évente 1.2 millió adagot. Összesen 12 000 gyermeket érint az új szabályozás.

A törvényhozók legfőbb problémája, hogy mind a zsidó, mind a muszlim vallási előírások megkövetelik, hogy a vágásra kerülő állat éber legyen. Az állatvédők követelése pedig az, hogy vágás előtt kábítsák el az állatot, a fájdalomokozás elkerülése miatt. A kóser mészárosok rendkívül éles és sérülésmentes pengével egy pillanat alatt vágják keresztül az állat nyakát és folyatják ki vérét, mely így azonnal eszméletét veszti és nem érez fájdalmat.  Ez az érv azonban eddig nem győzte meg a törvényalkotókat. Geoff Diver, az önkormányzat vezetője egyenesen kegyetlennek és iszonyatosnak nevezte a rituális vágást.

A manchesteri és londoni zsidó közösségek vezetői többször találkoztak Diverrel, de a politikus elutasító hozzáállása miatt nem jártak sikerrel. Marie van der Zyel, a brit hitközségek szövetségének alelnöke elmondta, hogy Diver nem látja be, milyen következményei lehetnek annak a kijelentésének, mely szerint a zsidó és muszlim önkormányzati képviselők vallási meggyőződésük miatt képtelenek objektívan kezelni a problémát.

A kóser és halal vágás ellen számos európai országban indítottak harcot állatvédő és szélsőjobboldali csoportok egyaránt. Legutóbb a három belga szövetségi tartományból kettőben határoztak úgy, hogy 2019-től tilos lesz a kábítás nélküli vágás. További öt EU-tagországban – Svédországban, Dániában, Finnországban, Litvániában és Szlovéniában – már korábban betiltották a rituális vágást, ahogy három EU-n kívüli országban – Svájcban, Norvégiában és Izlandon – is. Hollandiában 2010-ben a parlament alsóháza elfogadta a kábítás nélküli vágás tilalmát, de két évvel később a felsőház megsemmisítette a döntést. A nyáron viszont exporttilalmat jelentettek be a kóser húskészítményekre, ami ellehetetlenítheti a helyi vállalkozásokat, melyek nagy részben kivitelre termelnek. Lengyelországban 2013-ban igyekeztek elfogadtatni a tilalmat, de az alkotmánybíróság visszautasította a próbálkozást. Ausztriában és Észtországban pedig olyan szigorú felügyeleti szabályozást vezettek be, mely rendkívül megnehezíti a kóser mészárszékek működését. Magyarországon nincs érvényben korlátozás, sőt, a közelmúltban avattak fel egy évente 2400 libát feldolgozó kóser mészárszéket Csengelén.

zsido.com

Forrás: Arutz7

Megszakítás