Ha szereted a kulináris kalandokat és a jó hangulatot, augusztus 25-én mindenképp látogass el a Kazinczy utcába, ahol idén is megkóstolhatod a város, sőt a világ legjobb sóletjeit. Merülj el egy pezsgő fesztivál forgatagában, ami a zsidóság emblematikus ételein túl sok zenével és színpadi programokkal vár rád!

 

A sólet a zsidó konyha egyik legcsodálatosabb találmánya. A többnyire babos-húsos egytálételként közismert fogás egy XII. századból fennmaradt forrás szerint régen is nagy kedvenc volt, és az óta népszerűsége csak tovább nőtt.

Különlegességéről már származása is sokat mesél, ugyanis megszületése egy vallási szabálynak és a zsidó háziasszonyok több csipetnyi leleményességének köszönhető. Mivel Sábát idején – azaz péntek napnyugtától szombat napnyugtáig – fennálló munka tilalom miatt nem állhattak a tűzhely mellé, már előző nap gondoskodtak az ebédről. Így alkották meg a lassú tűzön készülő sóletet is, amit gyakran párnák közé rejtettek, hogy egészen a tálalásig meleg maradjon, és tökéletes fogásként kerüljön asztalra fantasztikus ízeivel.

Készüljön babból vagy más hüvelyesből, füstölt libamellel vagy marhahússal, tojással vagy hagymával, az évszázadok során számtalan változata kialakult, és minden országban egyedi zamatot kölcsönöznek az ételnek. Gondoltad volna? Míg Izraelben előfordul, hogy egyes sólet fajtákba humusz is kerül, a marokkói verziót gyakran szárított gyümölcsökkel bolondítják. Az amerikai sólet egyedülálló aromáiról pedig időnként meglehetősen merész hozzávalók – akár whisky vagy olyannyira szeretett barátunk, a kávé – gondoskodik.

A zsidó hagyományokat mai napig fenntartó Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) által szervezett 5. Sóletfesztiválon a belváros szívében ismét a sólet kerül középpontba, ami kicsiket és nagyokat, zsidókat és nem zsidókat egyaránt összehoz. Több ország különböző sólet receptjei mellett ismerd meg a kóser konyha rejtelmeit és érezd jól magad – hiszen a gasztronómiai élmények mellett élő koncertek, gyermekfoglalkozások és ingyenes kulturális programok várnak majd rád.

Ne felejtsd tehát: ha egy igazán jó programmal, no és persze finom falatokkal szeretnéd zárni a nyarat, akkor augusztus 25-én, vasárnap 11 órától találkozunk a Kazinczy utcában – a Király utca és a Wesselényi utca közötti szakaszon! Hozd magaddal a családot is, hiszen a fesztivál minden korosztályt szeretettel vár.