Mi történt az elmúlt héten Izraelben?

Ron DeSantis kongresszusi képviselő vezetésével küldöttség érkezett Jeruzsálembe, hogy az amerikai nagykövetség átköltözésének lehetőségeit vizsgálják.  A floridai republikánusokat képviselő DeSantis az Egyesült Államok külföldi ingatlanjainak biztonságáért felelős albizottság elnöke is. „A küldöttség tagjai jelentést írnak tapasztalataikról a kongresszus számára, és tanulmányozzák a költözés várható következményeit, illetve meghatározzák a szükséges lépéseket.” – mondta Ruth Liebermann, DeSantis izraeli ügyekért felelős tanácsadója.

A küldöttség tagjai tárgyalást folytattak Netánjáhuval és más izraeli politikusokkal is. A Palesztin Hatóság szóvivője élesen támadta a nagykövetség átköltöztetésének tervét. „Az amerikai kongresszusnak meg kell értenie, hogy nagykövetségük Tel-Avivból Jeruzsálembe való költöztetése robbanásveszélyes helyzetet teremt az egész Közel-Keleten és Észak-Afrikában, továbbá veszélybe sodorja az amerikai jelenlétet és érdekeket a térségben.”

Ron DeSantis

Méltó búcsú

Megható szertartás keretében, kétszáz ismeretlen résztvevő kíséretében búcsúztatták Hilde Nathant a tel-avivi Kiriját Sául temetőben. A 90 éves asszony a Kanári-szigeteken hunyt el magányosan. A helyi, mindössze húsz főt számláló zsidó közösség gyűjtést szervezett, hogy Hilde édesanyja mellett pihenhessen, Izraelben.

„Hilde Nathan egyedül élt, de most mintha az egész zsidó nép eljött volna elbúcsúzni tőle. Magányosan élt, de nem magányosan távozott.” – mondta a temetés egyetlen olyan résztvevője, aki ismerte az asszonyt.

Hilde Németországban született, onnan hurcolták a nácik Theresienstadtba. A kis számú túlélők egyike volt, sikerült elkerülnie, hogy a treblinkai vagy az auschwitzi megsemmisítő táborba szállítsák. Végül 1945 májusában szabadult fel, amikor a szovjet hadsereg egységei elérték a tábort. Édesapja nem sokkal a háború után hunyt el, ezután Hilde és édesanyja a Kanári-szigeteken kezdett új életet. Hilde soha sem ment férjhez, édesanyja pedig néhány évvel ezelőtt meghalt, és Tel-Avivban temették el. A család mindig is vágyott Izraelbe. A háború előtt már nem tudtak kivándorló vízumhoz jutni.

„Gyermekkorában sok megaláztatásban volt része. Nem volt neve, csak egy száma. Ma azonban a sok önzetlen embernek köszönhetően méltó búcsúztatásban részesülhetett.”

Hilde Nathan temetése

Az izraeli adófizetők állják a palesztinok kórházi ellátásának költségeit

Súlyos pénzügyi gondokkal szembesülnek az izraeli kórházak a Palesztin Autonómiából és a Gáza-övezetből érkező páciensek miatt. Az egyébként is túlterhelt egészségügyi intézmények nehezen birkóznak meg az évi több tízezer „vendéggel”, ráadásul a Palesztin Hatóság a legtöbb esetben nem téríti meg a költségeket, amelyek így az izraeli adófizetőkre hárulnak.  Zeev Rothstein professzor, a kórházakat fenntartó Hadassa alapítvány elnöke szerint az izraeli egészségügyi rendszer krízisének egyik oka, hogy a palesztinok a rájuk eső költségek mindössze 10%-át fizetik ki. A hadsereg Jehuda és Somron területén működő, civil közigazgatási hivatalának egészségügyi koordinátora elmondta, hogy 2015-ben a Palesztin Autonómia területéről több mint 97 000 ember kapott izraeli kórházi kezelést, a Gáza övezetből pedig további 32 000-en. Az izraeli Egészségügyi Minisztérium szerint a zsidó állam csak abban az esetben fogad pácienseket a palesztin területekről, ha az adott kezelés a saját kórházaikban nem érhető el, és arra a biztonsági és az egészségügyi szolgálat is engedélyt ad. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a Szíriából fogadott sebesültek és betegek kezelését csak kis részben térítette meg a kormány a fogadó intézményeknek, ezért Litzmann miniszter a humanitárius program megszüntetését helyezte kilátásba.

A Hádászá – Éjn Kerem kórház Jeruzsálemben

A kutya mentette meg a családot a tragédiától

A Hevron és Beer Sevá között fekvő mezőgazdasági farmra, Chávát Morba egy több késsel felfegyverkezett arab hatolt be. A zajra felfigyelt a családfő, aki a házból kilépve szemben találta magát a terroristával. A férfi vissza akart futni a házba a fegyveréért, ekkor azonban a támadó hátba szúrta, könnyebb sérülést okozva. A házban lévő anya és gyermeke bezárkóztak a szobába, a család kedvence, Szofi azonban támadásba lendült és a merénylőre vetette magát. A sérült férfi ezzel időt nyert, és magához tudta venni pisztolyát, mellyel lelőtte a támadót.

A hős kutya

Nem lesz Arafat utca

Egy izraeli veteránszövetség bejelentését követően belügyminisztériumi vizsgálat kezdődött egy arab település önkormányzata ellen, ahol az egyik utcát Jasszer Arafatról nevezték el.  Dzsátt faluban hivatalos engedély nélkül adták a terroristavezér nevét az egyik utcának még 2008-ban. A polgármester elmondta, hogy bár előtte is ismert Arafat szerepe számtalan izraeli meggyilkolásában, és ezért együtt is érez a névválasztást kifogásolókkal, mégis úgy véli, hogy egy jelentős palesztin vezetőről van szó, akinek nevét jogosan viselheti egy arab település utcája.

„Egy olyan szervezetnek vagyok a vezetője, amely a sebesült veteránokat fogja össze. Arafat több izraelit ölt meg, mint ahány amerikait Oszama Bin-Láden.” – mondta Lirán Báruch, aki a bejelentést tette.

Netánjáhu az ügy kapcsán kijelentette: „Izraelben nem lesz Arafatról elnevezett utca. Beszéltem a belügyminiszterrel, hogy tegye meg a megfelelő lépéseket.” Árje Deri belügyminiszter vasárnap felszólította a falu polgármesterét, hogy 48 órán belül távolítsa el az utcatáblákat, és találjon új nevet a közterületnek.

Az Arafat utca
Megszakítás