Elkövették azt a „hibát”, hogy felvettek a földről egy olajágat.

Scott Tipron és David B. McKinley republikánus kongresszusi képviselők izraeli tanulmányúton vettek részt, melynek elsődleges célja az izraeli-amerikai biztonsági kapcsolatok fejlesztése volt. Útjuk során találkoztak magas rangú amerikai és izraeli diplomatákkal, és egyeztettek az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetésének ügyében.

A két képviselőt az izraeli rendőrség és az iszlám vallási felügyelet, a Waqf embere kísérte a Templom-hegy meglátogatásakor. Amikor egyikük egy olajágat vett észre a földön és felvette azt, mint a béke szimbólumát, a rendőrség letartóztatta és lekísérte a hegyről. Mindez két órával a Binjámin Netánjáhu miniszterelnökkel való találkozójuk előtt történt.

A Waqf és a rendőrség feltehetően vallási szimbólumnak vélte az olajágat, és ezért léptek fel ilyen szigorúsággal. Bár Izraelben vallásszabadság van, a Waqf követelésére kizárólag muszlimok imádkozhatnak a Templom-hegyen. Minden más vallás tagjai számára ez tilos, és még csak imára utaló mozdulatot vagy megjegyzést sem tehetnek. A nem iszlám vallások kegytárgyait még a belépésnél elkobozzák a rendfenntartók.

“Ugyanazon mentünk keresztül, mint a Templom-hegy számos zsidó látogatója. Fontos a számukra, hogy kimutassák a dominanciájukat és a hatalmukat. Nem akarták, hogy bármi is a miénk legyen, ami ezen a szent helyen található” – mondta McKinley. Kollégája szerint az incidens jól összefoglalja az egész közel-keleti problémakör lényegét. “Milyen ironikus, hogy a muszlimoknak éppen egy olajággal van problémájuk” – mondta Tipron.

A két képviselő végül hamar távozhatott, és a miniszterelnökkel való találkozójukon beszámoltak frissen szerzett élményeikről. “Elmondtuk, hogy az iszlám vallási felügyelet korlátozza a más hitet vallók jogait, arra hivatkozva, hogy a Templom-hegy kizárólag a számukra szent, miközben a terület sok helyen elhanyagolt, szeméthegyekkel és építési törmelékkel tarkított. Valóban szentnek tekintik ezt a helyet? Mekkában és Medinában ilyet nem tapasztalni. Kértük a miniszterelnököt, hogy változtasson a jelenlegi gyakorlaton” – mondták.

Álon Schwartzer, a templom-hegyi vallásszabadságért küzdő Im Tircu szervezet szóvivője elmondta: “A Templom-hegy helyzete ismét mélypontjára érkezett. A szégyenteljes incidens jól mutatja az abszurd állapotokat. Nem engedhetjük, hogy ez a jövőben is így folytatódjék. Izraelnek nem lenne szabad megfeledkeznie arról, hogy ő a szuverén hatalom a Templom-hegyen, nem pedig a Waqf. Eljött az idő, hogy a vallásszabadság a zsidókat, a keresztényeket és bármelyik vallás békés követőit is megillesse a Templom-hegyen.”

zsido.com

Forrás. Arutz7, JBN