A hatóságok elfogták az antiszemita fenyegetési hullám egyik feltételezett elkövetőjét, aki telefonon nyolc zsidó központ felrobbantását helyezte kilátásba.

Egy férfi szerdán elmondta újságíróknak, hogy frusztrált: nem tud gyűlöletkeltő üzenetet hagyni a helyi zsinagógának, mert az összes vonal foglalt a sok többi fenyegetés miatt. A hír persze álhír, a The Onion című szarkasztikus portálon jelent meg, de jól kifejezi az elmúlt hetek-hónapok felfokozott hangulatát, amelyet amerikai zsidó intézmények, zsinagógák, központok, temetők elleni (halálosan komoly) fenyegetések jellemeztek.

A jó (és valódi) hír viszont az, hogy az amerikai hatóságok elfogták azt a Juan Thompson nevű férfit, aki nagy valószínűséggel nyolc bombamerényletes fenyegetésért felel. A gyanúsított az állítólagos “faji felsőbbrendűség” rendszerével és a “kapzsi kapitalizmussal” akart leszámolni. Hírek szerint egyébként ő csak egy töredékét követte el az atrocitásoknak, a többi, robotokkal is szervezett fenyegető hívássorozat miatt tovább folyik a nyomozás.

Az amerikai szövetségi hatóságok múlt pénteken jelentették be, hogy elkapták a 31 éves Thompsont, aki volt barátnője lejáratása céljából az ő nevét is felhasználta a fenyegetésekhez, egyebek mellett ő fenyegette meg robbantással az Anti Defamation League (ADL) New York-i irodaházát. Jonathan Greenblatt ADL-elnök egy interjúban arról beszélt, hogy szervezetük régóta a Ku Klux Klán, neonácik és mostanában az alt-right céltábláján van, viszont nem hagyják megfélemlíteni magukat, és továbbra is azt fogják tenni, amit a 60-as évek óta tesznek: dokumentálják az antiszemita, rasszista atrocitásokat. Érdekes, hogy az ADL korábbi vezetője, Abraham Foxman viszont azt állította, hogy az amerikai növekvő antiszemitizmus problémáját nem kell túldimenzionálni, és kár Trump elnököt emiatt nyomás alá helyezni. “Amit mostanában látunk, az komoly, de nem válság” – jelentette ki.

A New York-i államügyész közölte, bármi is a tettek motivációja, vallási vagy faji alapon másokat erőszakkal fenyegetni “elfogadhatatlan, Amerika-ellenes és bűnös” tevékenység. Thompsonnak egyébként internetes zaklatás miatt amúgy is meg kellett jelennie bíróság előtt. A St. Louis-i rendőrség elsősorban a hívások miatt fogta le Thompsont, de kihallgatják majd a helyi zsidó temetőben történt vandalizmus miatt is. A volt újságírót tavaly rúgták ki a The Intercept nevű online laptól, miután kiderült, hogy idézeteket hamisított, és hamis email-fiókokat létesített mások nevében. Amerikai zsidó vezetők még pénteken találkoztak James Comey FBI-főnökkel, üdvözölték a fogást, és arról tárgyaltak, milyen típusú együttműködéssel lehetne a jövőben elejét venni az ilyen atrocitásoknak.

Mint arról már többször hírt adtunk, az Egyesült Államokban aggasztó módon megnőtt antiszemitizmus egyik jele, hogy az elmúlt hónapokban több tucat fenyegetést kaptak a különböző zsidó intézmények, több temetőben sírkövek százait borogatták fel. A gyűlölet-bűncselekményeket az elnök, az összes párt és zsidó szervezet élesen elítélte. Öt hullámban több mint száz incidens történt, amelynek következtében az amerikai zsidó közösség köreiben komoly aggodalom keletkezett. Pláne, hogy nemcsak a hívásokról meg a temetői vandalizmusról érkeztek hírek, hanem iskolák és más épületek falára festett horogkeresztekről, rasszista feliratokról is.

A fenyegető helyzet azonban megható válaszokat is produkált: február végén Mike Pence alelnök saját kezűleg, feltűrt ingujjakkal vett részt St. Louis zsidó temetőjének helyreállítási munkáiban, március elején pedig muszlim vallási vezetők ajánlották fel, hogy őrt állnak a meggyalázott zsidó temetőkben és a megfenyegetett zsinagógákban, mondván, “az iszlám ezt várja el.” A vezető amerikai zsidó szervezetek továbbra is együttműködnek a szövetségi intézményekkel az esetek felderítésére, ugyanakkor mélyebbre is akarnak ásni, arra kíváncsiak, mi váltotta ki most ezt az antiszemita hullámot.

Munkatársunktól

Kép: Juan Thompson, az egyik feltételezett elkövető (fotó: Twitter)